UPRAVA IZRAČUNALA

Gašenjem Petrokemije država bi izgubila tri milijarde kuna

19.03.2015 u 10:26

Bionic
Reading

Petrokemija već od iduće godine može poslovati s profitom, tvrdi Nenad Zečević, predsjednik uprave kutinske tvornice mineralnih gnojiva. Njegove riječi zvuče poput znanstvene fantastike kad se uzme u obzir da je lani tvrtka imala čak 360 milijuna kuna gubitaka

U intervjuu za tjednik Lider čelnik Petrokemije je rekao kako su revidirali program restrukturiranja i financijske konsolidacije od 2015. do 2019. i prema njemu 2016. Petrokemija završava s dobiti, a 2017. i 2018. već ostvaruje dobit od 220 milijuna kuna.


'Proučili smo tržište i svi pokazatelji govore da se to mora ostvariti. Bivša uprava imala je troje izvanrednih stručnjaka , no nisu razumjeli posebnost tržišta mineralnih gnojiva. Zato smo napravili reviziju programa. Prepoznali smo što se događa na tržištu, uključili smo u program nove proizvode te pokrenuli pogone koji su bili u zastoju od 2009. godine', rekao je Zečević.

Uvjet za sve to je da se pronađe ozbiljan strateški partner koji bi donio 500 milijuna investicija i 200 milijuna kuna svježeg kapitala kako bi se Petrokemija postavila na čvrste noge.

'Petrokemija dalje ne može preživjeti ako izgubi potporu države ili ne postane dio veće korporacije. Postavili smo si zadatak da održimo društvo i stabiliziramo ga, da pokažemo kako Petrokemija ima smisla i da dođemo do razine na kojoj ćemo neranjivi moći razgovarati s potencijalnim strateškim partnerom', izjavio je Zečević za Lider.

U slučaju gašenja proizvodnje i zatvaranje lokacije koja se prostire na 125 hektara država bi izgubila, tvrdi čelnik Petrokemije, oko tri milijarde kuna