scenarija je mnogo

Gašenje Megglea izazvalo šok u Slavoniji: Hoće li OPG-ovci preuzeti tvornicu EU novcem?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 09:34
  • Objavljeno 17.07.2020 u 09:31
Tvornica Meggle u Osijeku

Tvornica Meggle u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Žestok udarac po osječko, ali i slavonsko gospodarstvo te ukupno socijalno-ekonomsku sliku ovog dijela Hrvatske došao je s priopćenjem tvrtke Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnog pogona u Osijeku što znači i otkaze za 160 radnika ove tvrtke s tradicijom u proizvodnji mlijeka još od 1949., ali i otkaze ugovora s 200 kooperanata, malih OPG-ova od kojih je Meggle otkupljivao sirovo mlijeko.

Priopćenje koje su poslali, pak, izazvalo je pravi šok i nevjericu u istočnoj Hrvatskoj. Josip Ostojčić, vlasnik OPG-a iz mjesta Prnjavor u Brodsko-posavskoj županiji, do našeg poziva nije ni znao za odluku tvrtke s kojom surađuje dulje od 19 godina.

'Gospodine moj, evo naježio sam se od ovoga što ste mi rekli. To mi je prvi glas i stvarno ne znam što da vam kažem', bila je njegova reakcija na poziv novinara Jutarnjeg lista.

'Evo, baš jučer je nešto prije 12 sati bila uplata za prošli mjesec, pa mi je prošlo kroz glavu kako su pedantni. S Meggleom surađujem od 22. 3. 2001. i nikada, baš nikada nije bilo problema. Naš je odnos od prvog dana bio odličan, a nedavno sam im najavio da imamo plan do kraja godine povećati broj muznih krava sa sadašnjih 31 na 40. Nitko mi nikada nije spomenuo gašenje proizvodnje i prekid suradnje' - priča mljekar, čije se tri generacije u obitelji bave tim poslom. On ga je naslijedio od svojih roditelja, koji i danas pomažu u poslu, ali tu je i njegovih i supruginih četvero djece u dobi od 17 do 22 godine. Godišnje proizvedu oko 190.000 litara i u Meggleu su ih tretirali kao veće proizvođače.

O gašenju tvornice ništa nisu znali ni radnici Megglea. Prema riječima Zlatice Štulić, predsjednice Sindikata trgovine koji djeluje u Meggleu, radnicima je to priopćeno na skupu u četvrtak oko 13 sati.

'U petak ćemo imati sastanak s radnicima, a nadam se i s upravom. Do tada vam stvarno ne mogu ništa reći. I za nas je ovo veliko iznenađenje', rekla je Jutarnjem Štulić.

Neki, pak, u ovome vide priliku da sami proizvođači mlijeka uđu u vlasničku strukturu i preuzmu osječku tvornicu mlijeka. 'Naravno da nikada nije ugodno čuti kada se gase proizvodnja i radna mjesta, otkazuju ugovori s kooperantima, ali ja mislim da je ovo jedinstvena prilika da proizvođači postanu suvlasnici i da u određenom dijelu otkupe tvornicu uz pomoć fondova EU. Iz sredstava za ruralni razvoj može se povući do 5 milijuna eura, kao što su radile Osatina, Žito, Pivac', rekao je za Jutarnji list Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!