PROPALE SLATINSKE NADE

Gaj – sinonim beznađa opet u stečaj

12.12.2011 u 16:39

Bionic
Reading

Gotovo je – slatinski Gaj ipak odlazi u stečaj, naime, novim vlasnicima Goranu Šoiću, Filipu Ketteu i Pašku Veli banka nije odobrila kredit te su, pritisnuti sve češćim pobunama manje grupe radnika, odustali od obnove proizvodnje

U proteklih desetak dana napetosti među radnicima bivale su sve veće, a četrdesetak nezadovoljnika uspjelo je Sindikat PPDIV-a dobiti na svoju stranu i zaprijetiti pokretanjem stečaja. Rok za isplatu četiri i pol plaće, što su vlasnici kao obavezu preuzeli na sebe kupovinom Gaja, istječe danas u ponoć. Kako kredita nema, neće biti isplate, a kako nema isplate, scenarij je jasan – ne predomisli li se sindikat, kojemu zbog istjecanja rokova od 90 dana također gori pod nogama, ujutro slijedi pokretanje stečajnog postupka. U tri godine drugi put.

Od ukupno tristotinjak radnika 220 ih je prije tri mjeseca završilo na Zavodu za zapošljavanje kako bi mogli ostvariti pomoć države. Iz te grupe, kažu upućeni, dolazili su najsnažniji povici za pokretanjem stečaja premda je, s druge strane, u firmi ostalo stalno 'zaposleno' pedesetak radnika kojima je financijska situacija daleko teža jer su ostali bez ikakvih primanja. Pa i onih sa Zavoda.

Zbog toga Goran Šoić, baš kao i nekad Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a, smatra da je većinu nadglasao interes manjine. Šoić je, govoreći o redukciji radnika, svojedobno izjavio kako 'još nije čuo za firmu s tolikim brojem šefova', iz čega se moglo pretpostaviti kako će upravo njihovo radno mjesto biti upitno pri pokretanju ponovne proizvodnje. Najavio je dosta promjena, međutim, radnicima najvažnije – preuzetu isplatu plaća uvjetovao je bankovnim kreditom. Ispostavlja se da mu radnici to nisu mogli oprostiti, oni koji su mu vjerovali, nakon nepoštivanja prvog roka isplate, bivali su tiši, premda možda i brojniji, a manjina je preuzela glavnu riječ. Ključni udarac uslijedio je negativnom procjenom banke zbog čega je, nakon neuspjelih pregovora s Dankom Končarom, ugašena još jedna 'velika vizija' o spasu slatinskog Gaja.

'Bili smo pred samim krajem svih pregovora, osigurali sirovine i tržište, pregovarali s brojnim vjerovnicima, iskreno smo željeli pomoći ovom kraju i sve naše aktivnosti možemo dokumentirati. Nažalost, zbog interesa pojedinaca, njih dvadesetak koji su bili najglasniji, od cijelog projekta neće biti ništa', rekao je Goran Šoić, suvlasnik Gaja. Napominje kako su njegove namjere bile iskrene te da ni jednog trenutka radnicima nije govorio dvosmisleno.

'Novi vlasnici su bili prilično korektni i imali su dobre namjere, međutim, koliko je meni poznato, banka je odustala od daljnje suradnje. Koji su razlozi u pitanju, je li to zbog prosvjeda, pritisaka ili nečeg drugog – ne znam. Jedno ipak moram reći: ne znam da u Hrvatskoj postoji iti jedan slučaj kao što je Gaj – da jedna tvrtka u tri godine dvaput ide u stečaj. Institucije nisu odradile svoj posao, nisu sankcionirale bivšu upravu i vodstvo koji su najodgovorniji za jadno stanje u kojem se trenutno nalaze radnici', rekao je Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Gaj će nakon svega, i ako ga bude, priču morati započeti iz početka. Sindikalni čelnici će sutra ujutro na Trgovačkom sudu u Bjelovaru pokrenuti zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka i on bi se, prema Oreškoviću, mogao kretati u dva smjera. Prvi se odnosi na mogućnost nastavka proizvodnje s preustrojem, a drugi bi značio davanje Gaja u zakup.