VRAĆANJE TRŽIŠTA

Franck želi preuzeti Petračevu Lavazza kavu

07.06.2013 u 16:10

Bionic
Reading

Tvrtka Franck, u vlasništvu 'hrvatskog kralja kave' Milana Artukovića, najavila je preuzimanje zastupnika konkurentske Lavazza kave, tvrtke Gala Plus, čiji su vlasnici Alica i Nikola Petrač, supruga i sin jednog od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika - Hrvoja Petrača

Franck je u četvrtak na Burzi objavio da je sklopljen predugovor o kupnji tvrtke Gala Plus. 'Potpisivanje ugovora uslijedit će nakon i ako se ispune uvjeti pregovora', šturo objašnjavaju iz Francka, ne navodeći točno kada će se transakcija provesti.

Po potrošnji espresso kave Hrvatska je lider u regiji, a poznavatelji tržišta upozoravaju da je brand Julius Meinl, istisnuo Franck s prve pozicije u kafićima i restoranima (HoReCo kanal). Nakon Francka slijede talijanske marke Lavazza i Illy, pa Tedeschijev Barcaffe. Ovaj Franckov potez može se protumačiti kao želja za jačanjem pozicije s obzirom da će gubitak tržišta pokušati zauzdati preuzimanjem još jednog branda.

Talijanski brend espresso kave Lavazza godinama je u Hrvatskoj bio vezan uz ime zastupnika Hrvoja Petrača, koji sada šest mjeseci boravi na uvjetnoj slobodi, nakon što je osuđen zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Kao osnivači Gala plusa upisani su Alica i Nikola Petrač, prihodi ove tvrtke koja ima četrdesetak zaposlenih iz godine u godinu rastu, lani su iznosili 53,8 milijuna kuna, dok je dobit bila 701.500 kuna.

Franck je prehrambena tvrtka sa stogodišnjom tradicijom čiji su glavni aduti kava čaj i grickalice, s četiristotinjak zaposlenika. Lani im je prihod pao za pet posto, na 832,1 milijuna kuna. Dobit je iznosila 33,9 milijuna kuna. Većinski dioničar Francka je tvrtka Ivero trgovina u vlasništvu Milana i Ivana Artukovića.