Ideje mijenjaju gradove

[FOTO/VIDEO] U kineskoj tehnološkoj prijestolnici i u Barceloni odlučili su se obračunati s automobilima na ulicama - prednosti takvog poteza su frapantne

04.07.2020 u 20:34

Bionic
Reading

Kineski megagrad Šenžen (Shenzhen) s 12,5 milijuna stanovnika koncem godine počinje graditi četvrt veličine Manhattana. Novo središte najveće internetske kompanije Tencent zovu Net City, a u njemu neće biti ni parkirališta ni automobila. Izbacivanje prometa iz gradova nije nova ideja, ali se u novije vrijeme sve intenzivnije raspravlja o njoj. Barcelona je podigla prvih šest od 503 planirana superbloka, prometno povezanih zelenih gradskih oaza. Katalonska metropola računa na to da bi takvim redizajniranjem grada mogla spriječiti 700 prijevremenih smrti, produžiti životni vijek građana za 200 dana i godišnje uštedjeti blizu 1,7 milijardi eura

Čemu vraćati tramvaje i automobile u strogi centar Zagreba? - čuju se primjedbe građana glavnog grada, naviklih na to da se nekoliko mjeseci nakon potresa slobodno kreću Ilicom i okolnim ulicama.

Pitanje je na mjestu, jer i Zagreb pripada gradovima u kojima polovinu gradske površine čine ceste i parkirališta, u nas uglavnom na pločnicima oduzetih pješacima, pa nije čudo to što je Mrazovićeva jedna od najneprohodnijih ulica u metropoli.

  • +10
Zagreb pripada gradovima u kojima polovinu gradske površine čine ceste i parkirališta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Unatrag tri generacije gradovi su dizajnirani i prilagođavani po mjeri automobila. Učinak je poznat: žitelji Los Angelesa godišnje provedu 119 sati zaglavljeni u prometnoj gužvi, a Moskovljani 120 sati ili cijeli devetodnevni godišnji odmor. Uzduž i poprijeko Sjedinjenih Država rasute su dvije milijarde parkirnih mjesta, osam puta ih je više nego automobila. Zagađenje je povezano sa stotinama tisuća smrtnih slučajeva širom svijeta. Samo SUV-ovi emitiraju više od 700 megatona stakleničkih plinova, više od ukupne emisije u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Svake godine u prometnim nesrećama pogine više od milijun i 250.000 ljudi.

No sve više velikih gradova, ali i manjih poput Amsterdama ili sasvim malih kao što je britanski Birmingham sa 150 tisuća građana, dolazi do saznanja da uklanjanje osobnih automobila s ulica čini ljude zadovoljnijima i zdravijima. Zdraviji grad i maksimalno smanjen promet u mnogim gradovima već postaje stvarnost. To su oni čiji gradski oci imaju viziju i planiranje na duge staze.

Ovih dana objavljena je vijest o tome da u Šenženu na jugu Kine, megagradu od 12,5 milijuna stanovnika, krajem godine počinje gradnja nove četvrti veličine Manhattana s jedva mogućim pristupom osobnim automobilima. To je novo središte kompanije Tencent nazvano Net City, koje najveća kineska internetska kompanija želi načiniti 'inovativnim i sretnijim mjestom za život', a gradi ga američka arhitektonska tvrtka NBBJ, prepoznata kao jedna od najatraktivnijih ekoloških firmi u SAD-u i svijetu.

Budući da je riječ o korporativnoj četvrti, uključujući smještaj zaposlenika na licu mjesta i trgovine, problem prijevoza do radnog mjesta sveden je na minimum. Dakako, lakše se obračunati s osobnim automobilima kada cijeli mali grad kao Net City niče od nule, zamišljen kao otok povezan s ostatkom Šenžena podzemnom željeznicom, autobusima, biciklističkim stazama i trajektima.

  • +21
Šenžen na jugu Kine ima 12,5 milijuna stanovnika Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U preobrazbi iz staroga u novo Barcelona je po principu zelenog otoka krenula s projektom tzv. superblokova. Prije nekoliko godina ulica Sancho de Ávila bila je standardno prometno zagušena, a danas je u superbloku Poblenoue ustupljena kafićima, restorančićima na otvorenom i zelenim oazama s igralištima za djecu te su parkirane automobile zamijenile skulpture Xaviera Mascara i drugih katalonskih umjetnika.

Grad je stvorio šest takvih superblokova, a ukupno ih planira nevjerojatnih 503. Promet se ne može potpuno ukloniti, pa teče između njih, kao brodovi od otoka do otoka. Prema studiji Barcelonskog instituta za globalno zdravlje o utjecaju takve masovne preobrazbe na život stanovnika, njome bi se moglo spriječiti gotovo 700 prijevremenih smrti, životni vijek produžiti za 200 dana i godišnje uštedjeti oko 1,7 milijardi eura.

Kako Barcelona pokušava vratiti grad pješacima Izvor: tportal.hr / Autor: VOX

'Ideja je smanjiti razinu zagađenja zraka i buku, zelenilom smanjiti učinak sve viših temperatura i pridobiti građane na veću pokretljivost', kaže jedan od autora studije, Mark Nieuwenhuijsen. On tvrdi da zamjena klasičnih automobila električnima smanjuje zagađenje i buku, ali ne i toplinski učinak, jer je i za njih potreban asfalt, a dio zagađenja ne dolazi iz ispušnih sustava, nego zbog guma.

U Europi sve više gradova drastično smanjuje broj automobila, naveliko se ukidaju parkirališta i šire biciklističke staze te grade čak i dvosmjerne, kao u Los Angelesu. Prepuštanje grada ljudima postalo je glavna izborna tema i obećanje pri izboru novog pariškog gradonačelnika. Amsterdam do 2025. briše 11.200 parkirnih mjesta sadeći na njima drveće i pretvarajući ih u parking za bicikle, planira besplatni javni prijevoz, a do 2030. zabranit će se sva vozila na benzin i dizel.

U novoj četvrti Utrechta na 59 hektara s 12.000 stanovnika neće biti privatnih automobila ni parkirališta, prometovat će se željeznicom ili posuđenim zajedničkim automobilima.

  • +23
Biciklističke staze Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Želite li živjeti u novootvorenom naselju Culdesac u gradu Tempe u Arizoni, morate odustati od osobnog vozila, što je za Amerikance do jučer bilo nezamislivo. U Culdesacu nema mjesta za limene ljubimce, ali zato je tamo park za četveronožne ljubimce. U novoj četvrti Helsinkija, Kalasatamu, niti jedan novi apartman nema parking. Grad je bio pionir u razvoju aplikacije 'mobilnost kao usluga' koja omogućuje plaćanje javnog prijevoza, dijeljenje bicikala, automobila i taksi usluga na jednom mjestu. Prošlogodišnje istraživanje pokazuje da je 20 posto Finaca voljno odustati od automobila u narednih nekoliko godina.

Nekad poznat kao britanski grad prometnica, Birmingham se ubrzano pretvara u grad pješačkih zona, promet se ograničava oko škola, tvrtke se potiču na to da se riješe parkirališta, a do 2030. grad se planira potpuno očistiti od ugljičnog dioksida.

U zadnjih pet godina Bruxelles je preobrazio svoje središte u pješačku zonu Le Pietonnier, široki bulevari s gustim prometom pretvoreni su u zelene površine, zasađeno je drveće, postavljene su klupe i biciklističke staze. Neke ulice u povijesnom središtu belgijskog Genta donedavno su toliko bile zakrčene vozilima da su kafići prestali koristiti stolove na otvorenom, no 2017. promet je preko noći blokiran i ulice prepuštene pješacima, a godinu kasnije broj biciklista narastao je za 25 posto.

  • +4
Bruxelles Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovisnik o automobilima, Los Angeles u sljedećem desetljeću planira ohrabriti stotine tisuća građana na kupnju električnih vozila, dajući poticaje onima slabijeg imovinskog stanja, u javni promet namjerava ubaciti autobuse na električni pogon, otvoriti 84.000 javnih stanica za punjenje strujom te proširiti mikromobilnost električnim skuterima i e-biciklima na solarni pogon. Oslo je već poznat kao grad biciklističkih staza. Do 2019., kada su uklonjena posljednja parkirna mjesta, u užem gradskom području družilo se 43 posto više građana nego 2017.

Primjeri se redaju, pa jedan od glavnih arhitekata tvrtke NBBJ zaduženih za gradnju Tencentova Net Cityja, Jonathan Ward, kaže: 'Mlađe generacije sve više shvaćaju to da je promjena kulture automobila i prometne infrastrukture točka od koje počinje spašavanje klime.'