u suradnji s izraelom

[FOTO] U Zagrebu se otvorio Centar kibernetičke sigurnosti: 'Može se očekivati sve više napada'

06.09.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Kibernetička sigurnost nikad nije bila važnija za države, poduzetnike i građane zbog sve učestalijih napada na razne sustave i kibernetičkog ratovanja, pa i Hrvatska mora strateški djelovati u tom smjeru, poručio je u utorak predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović na predstavljanju Centra kibernetičke sigurnosti

Span je u utorak otvorio novi Centar kibernetičke sigurnosti u središtu Zagreba, a tom je prilikom Dujmović pred više od sto okupljenih istaknuo da su ga pokrenuli u suradnji s partnerima iz Izraela, zemlje koja je među vodećima u svijetu u tom području.

"Svjedoci smo sve češćih kibernetičkih napada u svijetu, ali i u Hrvatskoj, što traži dodatnu edukaciju i rješenja za obranu od tih napada, odnosno prije svega stručnjake koji će znati prepoznati, preduhitriti i djelovati u toj obrani”, kazao je Dujmović. Za kibernetičke napade naveo je da nisu bili nikada bezazleni, a posebice ne sada u doba digitalizacije i sveopćeg korištenja interneta te da su svi njihovi globalni kupci, a sve više i domaći i u regiji toga svjesni i traže rješenja i edukacije.

Iznio je primjer da su se ti napadi diljem svijeta znatno povećavali, i više od 600 puta, što je bilo i vidljivo i dva tjedna uoči ruske invazije na Ukrajinu. Kako je istaknuo, pritom je kibernetičko ratovanje izraženije nego prije i ne jenjava, a može se očekivati i njegovo intenziviranje, jer to više ne rade neki "klinci hakeri iz garaža” nego predstavlja strategije nekih država.

Span već ima oko sto stručnjaka koji se bave tim područjem, a u centru planiraju i novo zapošljavanje. Na tom, kako je dodao, "velikom i nezaustavljivom globalnom valu” sada svi intenzivnije rade u svijetu te se procjenjuje da će samo u iduće dvije godine u svijetu nedostajati oko 3,5 milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

"U centru ćemo educirati ljude. U sve to smo za sada planirali uložiti oko milijun eura, od čega smo već veći dio potrošili, no cijela investicija se nastavlja te može stići i do 2 milijuna eura, jer je to iznimno potrebno. To smatramo dobrom investicijom u stvaranje znanja i rješenja koja ćemo i komercijalno nuditi”, dodao je Dujmović.

  • +2
IT tvrtka Span predstavila Span centar kibernetičke sigurnost Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Naglasio je i da su veliku pomoć i dobrodošlicu dobili oko toga u izraelskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, nakon čega i u samom Izraelu, gdje su iz prve ruke učili te se vratili "promijenjeni i još ambiciozniji" te su dodatno razradili ideju centra u još širem smislu.

Prva vrata za suradnju s Izraelom, koji ima nacionalni direktorijat za tu namjenu i univerzalni telefonski broj na koji svi u zemlji mogu prijaviti sumnje i/ili i kibernetičke napade pri čemu se odmah na njih reagira, otvorio im je izraelski veleposlanik u RH Ilan Mor, koji je na predstavljanju istaknuo zadovoljstvo posvećenošću Spana tom poslu.

"Sretan sam da tjedan dana prije mog odlaska iz Hrvatske nakon četverogodišnjeg mandata mogu biti na predstavljanju Spanovog centra kibernetičke sigurnosti, jer je to uspješna priča i veliko postignuće u odnosima i suradnji Izraela i Hrvatske. Izrael je davno shvatio koliko smo svi ranjivi zbog ovisnosti o računalima i koliko je važna kibernetička sigurnost, ne samo zbog vojske, nego i civilnog i gospodarskog života, i sada smo u poziciji da o tome možemo educirati ljude diljem svijeta. U tome je jako važna i međunarodna suradnja, jer nitko se ne može sam uspješno braniti, a iskustva o tome iz Izraela, najnovija tehnologija i ideje Spana ovu situaciju za sve čine pobjedničkom”, poručio je Mor.

Izvršni direktor izraelske partnerske tvrtke Cybergym Ofir Hason također za sigurnost i obranu od napada najvažnijim smatra ljude, njihovo znanje i stručnost, dodavši da ih u Izraelu uz ostalo u deset godina rada educiraju metodama kojima se služi i obavještajna zajednica te su to 'transferirali' i na civilno društvo i po svijetu.

"Čast nam je surađivati sa Spanom i nadamo se da je to i prilika za naše širenje u regiji”, naveo je Hason.