šokantni prizori

[FOTO] Rijeka Rajna, ključni europski prometni pravac, skoro je presušila. Brodovi plove poluprazni, na vidiku nova kriza u opskrbi

10.08.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Nizak vodostaj Rajne, koja je jedan od ključnih teretnih prometnih pravaca u Njemačkoj, onemogućuje plovidbu potpuno natovarenih brodova, a moguće je i da zbog logističkih problema dođe do zastoja u opskrbi i proizvodnji.

Plitka voda zbog dugotrajne suše i vrućina uzrokuje probleme u plovidbi cijelom dužinom te rijeke u Njemačkoj, koja je jedan od ključnih kanala koji povezuju industrijsko središte zemlje s lukama Sjevernog mora iz kojih se potom proizvodi izvoze na svjetska tržišta.

Riječni teretni promet se i dalje odvijaa, ali s brodovima koji su u nekim slučajevima prisiljeni ploviti i do tri četvrtine prazni, upozorili su u ponedjeljak brokerki brodskog prijevoza i trgovci. Prognoza i za ovaj tjedan govori o vrućem i suhom vremenu, što znači da neće biti olakšanja za prijevoznike i njihove korisnike.

Također, niski vodostaj Rajne utjecat će i na proizvodnju dviju velikih njemačkih termoelekratana na ugljen tijekom sljedećeg mjeseca.

Nadalje, kemijska industrija BASF još je u petak upozorila da ne može isključiti ograničenje proizvodnje ako niska razina vode poremeti logistiku. Troškovi prijevoza i u ponedjeljak su se zadržali na visokim razinama. Trenutne cijene teglenica za prijevoz tekućeg tereta iz Rotterdama u Karlsruhe iznose oko 94 eura po toni, što je znatno više u odnosu na oko 20 eura po toni u lipnju, prije nego je vodostaj pao.

  • +5
Rijeka Rajna, srpanj 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Lučke uprave ne ukidaju promet u vrijeme niskog vodostaja nego prepuštaju operatorima plovila odluku kada će zaustaviti svoju plovidbu. Rajna je važna trgovačka ruta za robu koja uključuje žitarice, kemikalije, minerale, ugljen i naftne proizvodne uključujući lož ulje.

Njemačke kompanije zadnji put su se suočile sa zastojima u opskrbi i problemima u proizvodnji u 2018., nakon što su suša i toplinski val doveli do neuobičajeno niskih razina vodostaja Rajne.