poljoprivredne muke

Katastrofa u Slavoniji, suša prepolovila urod povrća: 'Zalijete, drugi dan dođete i kao da niste ni zalili, a izvori presušuju'

24.07.2022 u 10:21

Bionic
Reading

Puna dva mjeseca bez kapi kiše prepolovit će urod povrća na slavonskim poljima. Zbog ekstremno visokih temperatura plodovi naglo dozrijevaju te su neujednačeni, a zbog ožeglina od sunca propadaju, suše se. U plastenicima temperature premašuju 50 Celzijevih stupnjeva - povrtlari troše velike količine vode za zalijevanje. Problem su izvori koji presušuju.

U plastenicima s paprikom i rajčicama doslovno kuha. Neizdrživih je 50 stupnjeva. Povrtnice moraju zalijevati danonoćno, izvještava HRT u reportaži iz požeškog kraja.

'Pumpe rade cijelu noć, dvije pumpe imamo i cijelu noć dva puta dolazimo i točimo gorivo da sve ovo može opstati jer bez tolikog zalijevanja nema ničeg, sve traži vodu, zalijevate i dođete drugi dan i kao da niste ni zalili', žali se Marko Miler iz Požege.

Polja obitelji Borevac prošle godine pogodila je katastrofalna tuča, sada urod gori na nemilosrdnoj srpanjskoj žezi. Troškovi natapanja - enormni. Izvori iz kojih natapaju polja - poput ovog u koritu Orljave, samo što nisu presušili. Vrelina je takva da od ožeglina stradavaju rajčice i paprike i na otvorenom i u plasteniku...

'Po potrošnji vode vidim da smo već u ekstremu. Ovih godina smo trošili vodu oko 300 do 400 kubika godišnje i to 6, 7, 8 i 9. mjesec. Sada smo već mjesečno na 400 kubika i prelazimo', kaže Andrija Borevac.

Urod propada, ne padne li dobra ljetna kiša, bit će ga upola manje. No cijene ovih domaćih proizvoda - jednake su kao lani. Primjerice rajčica - osam kuna za kilogram.

'Ljudi nemaju novca. Ulaganja su puno veća nego prethodnih godina, a cijene smo ostavili potpuno iste', kaže Dragica Borevac i naglašava da će se pokušati nekako pokriti jer drugog izbora nemaju.