PRVI DAN RADA

[FOTO/VIDEO] Obišli smo zagrebačku špicu; ugostitelji se nadaju zaraditi barem za režije i plaću, konobari: Bez bakšiša crno nam se piše

11.05.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Srce Zagreba od danas nešto jače tuče. Život se sramežljivo vratio u centar metropole otvaranjem kafića, restorana i lokala brze hrane. Daleko je to od nekadašnjeg šušura i gužve, ali ugostitelje veseli to što konačno opet rade. Ekipa tportala obišla je kafiće na Cvjetnom trgu, u Bogovićevoj ulici, na Trgu bana Josipa Jelačića i u Tkalčićevoj ulici

Na terasi kafića Bulldog u Bogovićevoj, čiji je vlasnik bivši nogometni reprezentativac Zvonimir Soldo, sreli smo glazbenika Tonyja Cetinskog. Osim fotografiranja, nije bio voljan dati izjavu.

U njegovu društvu bio je voditelj lokala, ali ni on nije bio spreman za novinare. Tek nam je kratko poručio da navratimo za nekoliko dana, kad se posao uhoda i njegovi konobari steknu iskustvo rada u novom režimu.

A da ugostiteljima neće biti nimalo lako, uvjeren je Boris Bjelobrk, voditelj kavane Johann Franck na Trgu bana Josipa Jelačića.

'Na terasi smo zbog traženog razmaka između stolova od 1,5 metara morali smanjiti kapacitete za 30 posto. Unutar kavane broj stolova smo smanjili za više od 50 posto. Bit će to preživljavanje... A uz PDV, koji je i dalje 25 posto, bojim se što će biti dalje', zabrinuto nam je rekao Bjelobrk.

Njegovi konobari obavezno nose maske i rukavice. Strogo se pazi na higijenu i, kao što to traži Nacionalni stožer, svaki stol se dezinficira nakon svakog gosta.

Nedaleko od Johanna Francka, iza leđa brončanog bana i njegova konja, nalazi se još jedan poznati zagrebački lokal - Mala kavana. Konobarice Sandra i Mirjana u njemu rade više od 30 godina, a i njih muči smanjenje broja stolova.

'S 33 stola na terasi spali smo na 14. Jako će se to osjetiti na prometu. Uz to, još uvijek preko Trga ne voze tramvaji, što dodatno smanjuje broj ljudi. Povrh toga, nema stranaca, a oni su bili naši najbrojniji gosti', nabrojila je Mirjana sve nedaće s kojima se mora nositi Mala kavana.

Kad će tramvaji krenuti preko Trga i najdužom zagrebačkom ulicom, Ilicom, veliko je pitanje. Gradska žila kucavica još uvijek je velikim dijelom zatvorena za promet zbog posljedica potresa. Teška mehanizacija i glomazne dizalice imaju pune ruke posla. Sanacija krovova, uklanjanje opasnih dimnjaka i kamenih ukrasa trajat će još tjednima.

Nedostatak stranih gostiju najviše pogađa ugostitelje u Tkalčićevoj ulici. Deseci njezinih kafića, restorana i lokala brze hrane žive ponajviše od njih.

'Situacija je jako, jako gadna... Dok se ne vrate stranci, bit će nam užasno teško. I ovako je ugostiteljstvo krvav posao, što nam mnogi ne priznaju. Misle da mi plivamo u lovi. A kad poplaćate sve obaveze, najam prostora, režije i poreze, sretni ste ako vam ostane 10 posto', kaže nam Robert Čović, voditelj pivnice Mali medo.

Uhvatili smo ga u zadnjim pripremama pred otvorenje. Stolove je precizno stavio na svakih propisanih 1,5 metara.

'Ukupan broj stolova smanjili smo za 50 posto. Konobarima ćemo dati na izbor da nose maske i rukavice. Po meni, maski u ugostiteljstvu nema mjesta jer bez osmijeha to nije to', mišljenja je Čović.

Uz sve probleme, ipak ga, kaže, veseli to što već prvi dan rada ima rezervacije. Stari gosti su se zaželjeli piva i roštilja Malog mede.

Desetak metara niže susrećemo vlasnika street food lokala El Greco Ivana Jakića. Žustro krpom briše stolove.

'Čistimo, peremo i dezinficiramo. Moramo se pridržavati mjera. Broj stolova morali smo smanjiti za pola. Ako zaradimo za režije i plaću, ja ću biti zadovoljan. Imam četvero zaposlenih, a ako posao krene, trebat će mi još dvoje. Samo da nam se vrate strani turisti i sve će biti bolje', hrabri se Jakić.

  • +16
Ugostitelji krenuli s radom nakon zabrane uzrokovane Covidom-19 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

I dok voditelje i vlasnike kafića i restorana brine smanjivanje broja stolova i izostanak stranaca, njihove zaposlenike konobare više muči druga stvar.

'Primijetio sam da ljudi više ne plaćaju gotovinom, samo karticama. Razumijem njihov strah iako se ja virusa ne bojim. Međutim to nam radi problem jer ostajemo bez bakšiša. A za svakog konobara to je na kraju dana velika stavka. Ako to postane običaj, nama konobarima se crno piše', u povjerenju nam je rekao jedan od zaposlenika kafića na Cvjetnom trgu.

Nakon njegovih riječi nije nam bilo druge nego da popijenu kavu platimo gotovinom, skrivajući već pripremljenu karticu.