ZDRAV RAST

[FOTO] Gotovinin biznis s tunom uzeo maha, lani prihodi skočili više od 30 posto, a za ovu godinu imaju velike planove

07.08.2020 u 20:13

Bionic
Reading

Posao s tunom kojem se general Ante Gotovina posvetio zadnjih sedam godina napreduje sve bolje. Nakon snažnog investicijskog ciklusa njegova tvrtka Pelagos net farma već drugu godinu ostvaruje solidnu dobit, a pozitivne trendove bilježe i ostali poslovni pokazatelji

Gotovina je u marikulturu je ušao 2013. godine u partnerstvu s prijateljem Milanom Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda. Njihova tvrtka Pelagros net farma u sedam godina poslovanja afirmirala se kao jedan od vodećih proizvođača i izvoznika visoko kvalitetne tune.

Protekla poslovna godina za Gotovinu je bila osobito uspješna. Prema podacima Poslovne Hrvatske u 2019. prihodi Pelagrosa skočili su čak 34 posto dosegnuvši 74 milijuna kuna. Porasla je i čista dobit, i to sa 7,1 na 7,9 milijuna kuna.

Ostvarenim rezultatima Pelagros je stao uz bok partnerskoj tvrtki Jadran tuna, a osjetno je prešišao glavnog konkurenta, kompaniju Kali tuna s Ugljana, koja se lani suočila s teškoćama u poslovanju.

Inače, poslovanje partnerskih tvrtki Pelagosa i Jadran tune od početka je isprepleteno, o čemu svjedoči činjenica da obje tvrtke vodi isti direktor, Nenad Horvat iz Svetog Filipa i Jakova. Direktorica marketinga u Pelagos net farmi je Dunja Zloić-Gotovina, bivša časnica i generalova supruga.

Gotovinina tvrtka uzgaja skupocjenu plavoperajnu tunu i pretežno je plasira u inozemstvo. Od ukupne proizvodnje lani je izvezeno više od 80 posto, i to uglavnom na japansko tržište.

  • +7
Pelagos net farma Izvor: Pelagos net farma / Autor: Licencirane fotografije

Pelagros posjeduje uzgajalište u blizini Murtera, smješteno 11 nautičkih milja od logističkog sjedišta u Gaženici, koje ima kapacitet od 1500 tona u 12 uzgojnih jedinica.

Odmah poslije osnivanja pokrenut je snažan investicijski ciklus u kojem je uz pomoć kredita HBOR-a i sredstava iz fondova Europske unije kompanija nabavila vlastitu ribarsku flotu te izgradila suvremene hladnjače kapaciteta 2000 tona i pogon za preradu inćuna kapaciteta 1000 tona.

Ulaganja u modernizaciju nastavljena su i narednih godina pa je tako lani kapitalne investicije u prerađivačke kapacitete dosegnule svotu od 13,5 milijuna kuna. U ovoj godini na redu je povećanje ribolovne flote. Planiraju kupiti dva broda za rad u marikulturi i ulov plave ribe.

  • +22
General Gotovina održao je zapažen govor prigodom obilježavanja 25. godišnjice Oluje Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Prošle godine Pelagos je zaposlio šest dodatnih djelatnika te se broj zaposlenih popeo na 106. Osjetno su porasla i primanja zaposlenih pa se prosječna plaća u godinu dana popela s 5016 na 6141 kuna.

Popravili su se i pokazatelji likvidnosti i zaduženosti. Dok je u 2018. kompanija imala negativan financijski tok iz poslovnih aktivnosti u visini od 6,6 milijuna kuna, lani je ostvarila plus od 2,2 milijuna kuna zahvaljujući rastu prihoda i boljoj naplati potraživanja.

Tvrtka je i dalje visokozadužena budući da udio ukupnih obveza u imovini iznosi 77 posto. Međutim, zahvaljujući snažnom rastu prihoda i kontroli troškova zaduženost se postupno smanjuje. Dok je 2018. omjer bankarskog duga i dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosio 5,9 prošle godine je smanjen na 5,1.

Na stabilnost poslovanja utječe i odluka suvlasnika da se dividenda iz ostvarene dobiti ne isplaćuje. Tako će i prošlogodišnja zarada poslužiti za vraćanje dugova i financiranje investicija.