'nisam za baciti'

[FOTO] Ćorić: Cijepljenje je jedini način da budemo odgovorni, ako propadne turistička sezona, ne postoji čarobni štapić

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2021 13:31
  • Objavljeno 02.07.2021 u 13:31
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u petak da je cijepljenje jedini način da svi budemo odgovorni te da, ako propadne turistička sezona, ne postoji čarobni štapić kojim ćemo iznaći dodatna sredstva za financiranje svih potreba ove i sljedećih godina.

"U ovom trenutku smo u fazi oporavka ekonomije, no, naša ekonomija silno ovisi o turizmu. Ukoliko nam propadne turistička sezona, ne postoji čarobni štapić kojim ćemo iznaći dodatna sredstva kako bi isfinancirali sve naše potrebe ove i sljedećih godina. Upravo zbog toga moramo svi zajedno biti odgovorni prema zemlji u kojoj živimo i gospodarstvu, posebno prema ranjivijim skupinama građana. Jedini način da svi zajedno budemo odgovorni je da se cijepimo", rekao je Ćorić, koji je na riječkoj glavnoj tržnici sudjelovao u akciji #ZaZeleniSvakiDan.

Na novinarske upite o najavama da gospodarstvenici koji se ne cijepe neće dobiti potpore te jesu li razgovarali s nekima od gospodrstvenika, odgovorio je da su razgovarali i da smatra kako je taj potez odgovoran.

  • +4
  • +1

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ćorić je naveo i kako je trenutno, od svih mediteranskih zemalja, razina procijepljenosti u Hrvatskoj najniža. Primjerice, razina procijepljenosti na Malti je oko 80 posto te ondje sezona neće biti dovedena u pitanj, dodao je.

"Oni koji su odgovorni za to bi trebali biti i nagrađeni, a oni koji nisu, koji nas sve zajedno dovode u pitanje, trebaju biti prije svega predmet propitivanja, pa i kritke nas ostalih. Jer, ako ne postoji medicinski razlog za to, dopustite mi da se zapitam zašto se osoba neće cijepiti, zašto vama ili meni želi svojim necijepljenjem učiniti loše", rekao je ministar.

Medije je zamolio da propituju one koji se ne žele cijepiti, a ne one koji žele odgovorno ponašanje vezati uz beneficije. "Beneficije trebaju i moraju biti vezane prije svega uz odgovorno ponašanje", poručio je.

Na upite o stanju u Brodosplitu i trebaju li radnici splitskog škvera strahovati za plaće i od otkaza, Ćorić je rekao kako je siguran da će se radnici boriti za svoja prava.

"Brodosplit je privatna tvrtka koja funkcionira na tržištu. Veliki broj firmi je u okviru koncerna, neke od njih su blokirane, prema informacijama koje do nas došle. Neki od tih problema se rješavaju i nadam se da će Brodosplit, s više od dvije tisuće djelatnika, nastaviti dalje funkcionirati", istaknuo je.

Upitan je li zabrinut zbog stanja u Brodosplitu, ministar gospodarstva je odgovorio kako je zabrinut kada imamo gospodarski subjekt koji ne funkcinira na optimalnoj razini. Problemi s likvidnošću u brodogradnju, dodao je, u pravilu su refleksija stanja na globalnom tržištu i činjenice da su europska, pa i domaća brodogradilišta, posljednjih desetljeća ustuknula pred konkurencijom s istoka, ponajprije iz Kine.

Ćorić je rekao i kako nema informaciju jesu li iz Brodosplita zatražili neke potpore, kredite, napominjući i kako njegovo ministarstvo ne daje potpore. Kada je riječ o potporama za radna mjesta tu je Ministarstavo rada, a kada je riječ o kreditima, s obzirom na veličinu tvrtke, to bi bio HBOR, objasnio je, dodajući da Brodosplit ima neke kreditne linije kroz HBOR.

"Brodosplit funkcionira kao i svaki pravni subjekt u Hrvatskoj. Hoće li tamo situacija eskalirati ili će biti rješena u smjeru novih ugovora i isplata plaća... Ono što mi želimo je da radnici u Brodosplitu rade i za svoj rad dobivaju zasluženu plaću. To Vlada želi", rekao je.

Podsjetio je i da je Vlada godinama brodogradnji asistirala kroz državna jamstva na kredite, temeljem ugovorenih brodova i poslova.

"Jedan od preduvjeta za ta jamstva su izmirene obveze prema Poreznoj upravi i radnicima, a ako dođe zahtjev za jamstva bilo kojeg tipa, on će biti razmatran kroz rješavanje tih pitanja, tako da država tu ima alate", naglasio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!