potvrdio direktor

Fond za zaštitu okoliša najavljuje sufinanciranje obnove fasada, stolarije i korištenja obnovljivih izvora energije, građanima već odobrili 1500 ugovora

22.03.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosad je na adrese građana uputio 1500 ugovora o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća, ukupno vrijednih 102 milijuna kuna, priopćio je u utorak Fond. Direktor Fonda Siniša Kukić ističe kako je dosad obrađeno više od 3000 zahtjeva građana za sufinanciranje, a za dio njih su ugovori u izradi.

"Analiza dosadašnje obrade je pokazala vrlo visoku prolaznost od čak 87 posto", kaže Kukić. Ističe kako je prosječan iznos odobrenog sufinanciranja oko 68.000 kuna po projektu.

"Nastavimo li ovakvim tempom, očekujem da će u okviru budžeta biti prihvaćeno sufinanciranje za oko 5700 projekata", najavljuje Kukić i dodaje da je taj program važan u kontekstu dosezanja klimatskih ciljeva, ali i poskupljenja energenata.

Građani su se, kaže, u najvećem broju prijavljivali za sufinanciranje toplinske izolacije vanjskih zidova, rekonstrukciju krova i zamjenu stolarije, a dio njih planira ugraditi i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije.

Iz Fonda najavljuju kako će sa sufinanciranje korištenja takvih sustava nastaviti i u ovoj godini, kroz posebne javne pozive.