PROPALA NAGODBA

Fina predložila stečaj Diokija

29.10.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) danas je podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Diokijem, nakon što je početkom listopada prekinut postupak predstečajne nagodbe

U Diokiju je još sredinom ožujka pokrenut postupak predstečajne nagodbe, a obustavljen je 10. listopada. Tada su, naime, na ročištu protiv predloženog plana financijskog restrukturiranja Diokija glasali predstavnici vjerovnika na koje se odnosi 52,88 posto dugovanja.

Na tom ročištu su bili zastupljeni vjerovnici čija potraživanja prema tvrtki iznose 905,4 milijuna kuna.

Budući da postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka - nelikvidnost i insolventnost, Nagodbeno vijeće u zakonskom roku podnosi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, navodi se u današnjem rješenju Fine.

Zagrebačka burza u podne je obustavila trgovinu dionicom Diokija. Obustava će trajati do 14,00 sati.

'S obzirom da informacija o podnošenju prijedloga za pokretanje stečajnog postupka predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina tim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima', navodi se u obrazloženju rješenja Zagrebačke burze.

Zadnja cijena dionice Diokija prije obustave iznosila je 5,7 kuna, što je 12,17 posto manje nego dan ranije, uz promet od 18.656 kuna.