SLUČAJ CREDO BANKA

FINA: HNB prebacuje odgovornost na druge

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.12.2011 16:20
  • Objavljeno 13.12.2011 u 16:20
Magnetom lovi novčiće u fontani na Trgu burze HNB

Magnetom lovi novčiće u fontani na Trgu burze HNB

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Financijska agencija reagirala je na jučerašnje priopćenje Hrvatske narodne banke, u kojemu središnja banka odbacuje svaku odgovornost u odnosu na slučaj Credo banke. Fina pritom tvrdi da je HNB u svom tekstu ponovno pokušao prebaciti odgovornost na druge institucije

U HNB-ovom se priopćenju, između ostalog, navodi: 'Svi nalozi za plaćanje zadani 22. studenog 2011. do kraja radnog (obračunskog) dana NKS-a kao i svi nalozi za plaćanje zadani 22. studenog 2011. do kraja radnog (obračunskog) dana HSVP-a su izvršeni'. Iz Fine navode kako je taj dio priopćenja HNB-a neistinit te pokušava javnost navesti u krivi smjer.

Naime, Fina ističe kako je 21. studenog 2011. (za izvršenje 22. studenog) ispostavila nalog za plaćanje sa svog (a vista) računa otvorenog u Credo banci u visini od 10,113.000 kuna, a kao prijemni je račun naznačen račun Fine u drugoj banci.

'Nakon što je Credo banka zaprimila nalog, bez bilo kakve obavijesti o nelikvidnosti i nemogućnosti njegovog izvršenja, teretila je naš račun, ali se sredstva nisu našla na naznačenom prijemnom računu nakon prvog ciklusa Nacionalnoga klirinškog sustava (NKS)", napominju iz Fine.

Radnici financijske operative Fine, kontaktirali su već tada platni promet banke tražeći informaciju, zašto nalog nije proveden i dobili su uvjeravanja da će biti proveden u narednom ciklusu NKS-a.

'To se nije dogodilo niti u drugom ciklusu, kao ni u posljednjem ciklusu NKS-a toga dana, te je nalog ostao neizvršen, a nakon zaključenja platnog prometa, Credo banci je oduzeto odobrenje za rad (22. studenog 2011. u 15:30 sati) i naša sredstva su ostala 'zarobljena' u likvidacijskoj masi', stoji u priopćenju Fine.

S obzirom na to da je platni promet Credo banke 22. studenog do oduzimanja odobrenja za rad uredno funkcionirao, u Fini sumnjaju da je njihov nalog nezakonitim postupanjem djelatnika Credo banke 'zaobiđen' u redoslijedu plaćanja, kako bi se izvršili drugi nalozi, tim više što je nakon oduzimanja dozvole za rad na bančinom računu ostalo još sredstava.

'Dakle, iz ove je kronologije očito kako je tvrdnja HNB-a o urednom izvršenju svih naloga za plaćanje 22. studenog neistinita', napominju iz Fine.

'Nadalje, 23. studenog 2011. HNB isplaćuje dvije mjenice, u iznosu, po našim saznanjima, od cca 8,4 milijuna kuna te naplaćuje jednu zadužnicu u iznosu 675,535,30 kn, odnosno preko 9 milijuna kuna, iako je nalog Fine (10,113.000 kn) od prethodnog dana ostao neizvršen. U svezi cijele situacije, zatražili smo pisano očitovanje i od likvidatora Credo banke d.d. u prisilnoj likvidaciji, ali do danas nismo zaprimili odgovor na naš dopis', ističe se u priopćenju Fine.

Iz Financijske agencije konstatiraju da je priopćenje HNB-a 'pokušaj njihovog ekskulpiranja temeljem neistinitih navoda'

'Mogli bismo se zapitati i zašto HNB nije ranije reagirao u slučaju Credo banke, ako i sami u obrazloženju svoga Rješenja od 22. studenog 2011. (o oduzimanju odobrenja za rad Credo banci d.d., Split) konstatiraju da stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala na dan 31. srpnja 2011. (skoro 4 mjeseca prije oduzimanja odobrenja) iznosi -5,18% (negativna je), u odnosu na zakonski dopušteni minimum od 12%', napominju iz Fine.

'Dakle, Hrvatska narodna banka snosi punu odgovornost za funkcioniranje hrvatskoga bankarskog sustava, pa i u slučaju Credo banke. Neodgovorne izjave nekih dužnosnika HNB-a, kao ni ovakva priopćenja, nažalost, ne pridonose stabilnosti bankarskoga sustava, već ga dodatno destabiliziraju', zaključuju iz Agencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi