UZ VALUTNE FLUKTUACIJE

Fed i ECB podigli kamate; Bank od Japan definitivno iznenadio tržišta

30.07.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Na svjetskim deviznim tržištima protekli tjedan bio je prilično napet, budući su zasjedale vodeće svjetske središnje banke, pri čemu su američki Fed i Europska središnja banka (ECB), kako se i očekivalo, podigle kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, no Bank of Japan definitivno je iznenadio tržišta, poduzevši korak prema popuštanju svoje dugogodišnje ultra-popustljive monetarne poltiike

U tjednu velikih valutnih fluktuacija, dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema ostalih šest svjetskih valuta, porastao je 0,63 posto, na 101,7 bodova. Istodobno, tečaj dolara prema europskoj valuti ojačao je gotovo jedan posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1015 dolara. Dolar je poskupio i oko pola posto prema jenu, na 141,80 jena.

Prvo u nizu važnih zasjedanja imao je Fed, koji je u srijedu po 11. put zaredom podignuo ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na raspon od 5,25 do 5,5 posto. Kamatne stope u SAD-u tako su dosegnule najvišu razinu u zadnje 22 godine, jer se Fed bori da suzbije visoku inflaciju.

Međutim, tečaj dolara se taj dan našao pod pritiskom prodaja unatoč dizanju kamatnih stopa, budući da je predsjednik Feda Jerome Powell kazao nakon zasjedanja nešto što je dio tržišnih sudionika navelo na očekivanje da je riječ o zadnjem podizanju kamatnih stopa. Iako Powel nije isključio podizanje kamata i u rujnu, valutni trgovci nisu u to uvjereni.

"Moguće je još jedno povećanje kamata tijekom sljedećih mjeseci, ali također ne bismo isključili da je zasjedanje Feda u srijedu označilo kraj ciklusa povećanja. U svakom slučaju, SAD je bliže kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa nego ostale vodeće središnje banke. Takva blaža retorika Feda vjerojatno će srednjoročno izvršiti pritisak na tečaj američkog dolara", smatra Emin Hajiyev, viši ekonomist u Insight Investmentu.

Potom je ECB u četvrtak, također očekivano, povisio kamatnu sotpu na depozite za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, podignuvši je u ovom ciklusu zaoštravanja monetarne politike već deveti put. No, predsjednica banke Christine Lagarde na novinskoj konferenciji nakon zasjedanja signalizirala je da bi ECB u rujnu mogao uzeti predah u daljnjim zaoštravanjem monetarne politike, jer inflacijski pritisci pokazuju privremene znakove popuštanja, a brige oko recesije jačaju.

"Postoji mogućnost povećanja sljedeći put, a postoji i mogućnost stanke. Dakle, odlučujuće možda", odgovorila je Lagarde na upit o tome planira li banka u rujnu dalje podizanje kamatnih stopa. Ta izjava samo u četvrtak dovela je do pada tečaja eura za više od jedan posto prema dolaru.

Potez BOJ-a u petak bio je 'točka na i' u tjednu kada su i Fed i ECB podigli kamatne stope. Uoči zasjedanja BOJ-a tržište je uzdrmalo izvješće japanskog dnevnog lista Nikkei koji je objavio da bi japanska središnja banka mogla (BOJ) u petak zadržati svoju ultrapopustljivu monetarnu politiku, tj. ograničenje prinosa na državne obveznice na 0,5 posto, no da razmatra dopuštanje rasta dugoročnih kamatnih stopa iznad te razine.

BOJ je u petak zaista i objavio da će dopustiti fluktuaciju prinosa po 10-godišnjim državnim obveznicama od plus do minus 0,5 posto, sa dosadašnjeg cilja od 0 posto, ali i da će ponuditi kupnju 10-godišnju državnih obveznica po fiksnom prinosu od jedan posto. Tim potezom BOJ ustvari efektivno proširuje svoju toleranciju na fluktuaciju prinosa za daljnjih pola posto.

Uznemirlo je to tržišta. Naime, godine ultra-popustljive monetarne politike u Japanu, čak i u vrijeme kad ostale velike središnje banke zaoštravaju svoje politike, poticale su "carry trgovinu", koja se odnosi na uzimanje kredita u valuti koja pruža niže kamante stope (a to je upravo japanski jen) kako bi se investiralo u drugu imovinu koja obećava viši prinos. Promjena dugogodišnje politike BOJ-a zbunila je investitore, zbog čega je tečaj jena krajem tjedna bilježio velike fluktuacije - u petak ujutro, naime, bio je u plusu prema dolaru za dva posto od početka tjedna, da bi na kraju završio tjedan s minusom od pola posto.

"Pitanje je kuda BOJ smjera. Je li to početak ciklusa podizanja kamatnih stopa ili je to zaista tek jedna izmjena? Signala iz banke nema", navodi Adam Button, valutni strateg u kanadskoj tvrtki ForexLive.

Napominje da bi to mogao biti prvi korak prema krizi vjerodostojnosti za Bank of Japan , što je po njemu "stvarno opasno". "BOJ hoda po napetoj žici iznad jame pune aligatora. Ovo je prvo kolebanje, a BOJ si ne može priuštiti gubitak imalo svoje vjerodostojnosti. Mislim da je to veliki razlog zašto još uvijek vidimo veliku volatilnost jena", kaže Button.