potpisan protokol

Evo što hrvatski proizvođači spremaju izvesti u Kinu

10.04.2019 u 16:15

Bionic
Reading

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić smatra da u srijedu potpisan protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu pruža prilike za izvoz hrvatskih sireva i fermentiranih proizvoda na kinesko tržište

'Svaki izvoz je dragocjen, a kinesko tržište za našu industriju predstavlja novu izvoznu destinaciju', kazao je Bobetić u izjavi za Hinu. Dodaje da bi taj izvoz mogao povući najveće industrije mlijeka, poput Dukata i Vindije.

Naveo je i primjer Italije, koja poput Hrvatske nije samodostatana u proizvodnji mlijeka, ali ima velik izvoz tvrdih sireva. Velika šansa je i izvoz ovčjih i kozijih sireva koji na kineskom tržištu postižu visoku cijenu i jako su traženi jer im tržište raste ogromnom brzinom, smatra Bobetić.

Dukat: Izvoz u Kinu značajna poslovna prilika

Iz Dukata su istaknuli kako izvoz trajnih mliječnih proizvoda na kinesko tržište predestvlja značajnu poslovnu priliku, no kako je još prerano govoriti o potencijalnim izvoznim kapacitetima.

'Izvoz trajnih mliječnih proizvoda na tržište Kine predstavlja značajnu poslovnu priliku za Dukat, koji već danas 17 posto volumena prerađenog mlijeka plasira na izvozna tržišta. Svoju smo ponudu proizvoda prilagodili potrebama i zahtjevima za izvoz na kinesko tržište, no o potencijalnim izvoznim kapacitetima je u ovom trenutku još prerano za govoriti', istaknuli su iz Dukata na Hinin upit.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je priopćilo kako se za hrvatsko mlijeko i mliječne proizvode otvaraju vrata kineskog tržišta, odnosno kako će Hrvatska izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu, a najavljuje se i izvoz tunjevine i mesa peradi.

  • +2
Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i kineskog premijera Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Pregovori s Glavnom carinskom upravom Narodne Republike Kine završeni su usuglašavanjem zajedničkog Protokola o veterinarskim i javno zdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, koji je potpisan u srijedu u Vladi.

Tako će se otvoriti mogućnost da hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi, nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata, imaju pristup kineskom tržištu bez ikakvih prepreka, ističu iz Ministarstva.

U Kinu će se, kako navode, izvoziti mliječni proizvodi - pasterizirano, sterilizirano, modificirano i fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidrirana mliječna mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka u prahu i proteini sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječna formulu za dojenčad itd.