podaci hzmo-a

Evo s koliko godina Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko su dugo u mirovini

26.02.2024 u 08:18

Bionic
Reading

Neki se na odlazak u mirovinu odluče tek nakon što navrše više od 30 godina staža, a ako u radnom odnosu ostanu i nakon 41 godine staža, radi se o dugogodišnjim osiguranicima. Ipak, u statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje može se vidjeti i kada u prosjeku Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko su godina umirovljenici

Što se tiče same dobne granice za odlazak u mirovinu, ona za muškarce iznosi 65 godina i 15 godina radnog staža dok je za žene trenutno 63 i šest mjeseci, piše Mirovina.hr.

Ipak, prosječna dob korisnika mirovine koji su pravo na nju ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, gledajući starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu, u prosincu 2023. godine bila je 72 godine i pet mjeseci. Točnije, žene u mirovini u prosjeku imaju 72 godine i devet mjeseci, a muškarci 71 godinu.

Prosječni mirovinski staž osoba koje odlaze u starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu ukupno iznosi 31 godinu i dva mjeseca, pri čemu žene imaju 30 godina staža u prosjeku, a muškarci pak 32 godine i osam mjeseci.

Vrlo je zanimljiv podatak i o broju godina korištenja prava na mirovinu. U prosincu su tako korisnici starosne mirovine u mirovini bili 22 godine, korisnici invalidske mirovine 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci. Prema dobnim skupinama, najviše je umirovljenih u dobnoj skupini od 65 do 69 godina.