NEKOLIKO OPCIJA

Evo kako Poljaci misle riješiti problem s kreditima u švicarcima

22.01.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Poljska Komisija za financijski nadzor predlaže kao pomoć Poljacima koje je pogodio skup franak da prebace kredit u zlote po tečaju po kojem su ga uzimali, prenosi srpski portal B92

Komisija ipak savjetuje da to bude pod uvjetom da građani vrate banci novac koji su uštedjeli budući da je kredit u švicarskim francima bio do sada mnogo povoljniji.

'Građani s kreditima u švicarskim francima dobili bi pravo da ga promijene u poljske zlote po tečaju koji je važio onog dana kada je uziman kredit, međutim trebali bi pokriti troškove - razliku koju bi platili da je kredit od početka bio u domaćoj valuti', kazao je šef Komisije za financijski nadzor Andžej Jakubjak

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da takav prijedlog neće naići na velik odziv među 569.000 Poljaka koji imaju stambene kredite u francima, zato što su godinama ti krediti bili daleko povoljniji, s nižim kamatama nego krediti u domaćoj valuti.

Poljska vlada i Narodna banka Poljske predložili su kao pravednu raspodjelu rizika i troškova to da Poljaci koji su te, donedavno vrlo povoljne, kredite u francima uzimali snose troškove izmjena tečaja franka, a banke rizik izmjena referentnih kamatnih stopa koje određuje Švicarska središnja banka, prenosi B92.

Poljske banke već su obećale da će, počevši od 27. siječnja do 30. lipnja, dok se ne vidi kako će se kretati tečaj franka prema zlotu smanjiti na jedan posto razliku u tečaju po kojem se prodaje i kupuje strana valuta; nude također produljenje roka otplate kredita što bi smanjilo rate, a obavezale su se da neće tražiti dodatne garancije u onim slučajevima gdje zbog skupog franka nekretnina više nije u stanju pokriti kredit.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje