istraživanje

Evo gdje će Hrvati putovati iduće godine i što će tamo tražiti

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.11.2017 13:47
  • Objavljeno 27.11.2017 u 13:40
Hrvati planiraju iduće godine ići na više putivanja nego ove

Hrvati planiraju iduće godine ići na više putivanja nego ove

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvati planiraju iduće godine ići na više putovanja nego ove, a vikendice i privatni apartmani tražit će se više nego hoteli. Čak nešto više od četvrtine Hrvata razmislit će o tome da i svoj objekt doda na stranicu za rezervaciju smještaja

Što hrvatski putnici najviše očekuju od svojeg drugog doma za vrijeme godišnjeg odmora u idućoj godini otkrilo je istraživanje Booking.com-a, vodeće svjetske tvrtke za povezivanje putnika s najvećim izborom mjesta za boravak. Među 19.000 ispitanika iz 26 zemalja našli su se i Hrvati kojih više od polovice, čak 61 posto, iduće godine planira ići na više putovanja nego ove. Rast će popularnost vikendica i privatnih apartmana u odnosu na hotele, a čak više od četvrtine ili 27 posto ispitanika razmislit će o tome da svoj objekt doda na stranicu za rezervaciju smještaja.

S obzirom na to da četvrtina putnika iz Hrvatske (26%) smatra da su letovi na daleka odradišta sve povoljniji, rast će i želja za putovanjem u 2018. godini. Tako 16 posto putnika iz Hrvatske smatra kako je postalo jednostavnije pronaći i rezervirati egzotičnije destinacije, a gotovo polovica njih ili 49 posto kaže da će iduće godine putovati u dalje odredište u odnosu na ovu.  

Čak štoviše, želja putnika da obiđu još više odredišta bit će jača u 2018. godini, pri čemu čak 70 posto putnika iz Hrvatske želi posjetiti što više odredišta, a 34 posto želi biti pustolovnije.

Velik će broj putnika odabrati i odredišta bliža kući. Tako polovica hrvatskih putnika planira više putovanja unutar države u nadolazećoj godini.

  • +21
  • +18

Putovanjem kontra straha - Tunis

Izvor: tportal.hr / Autor: Tjaša Petrič

Takav entuzijazam prema odmoru u vlastitoj zemlji, objašnjavaju u istraživanju, temelji se na tome što velik broj putnika (36%) smatra da su putovanja unutar zemlje povoljnija, a više od polovice putnika iz Hrvatske (60%) svjesna je da još ima toliko predivnih odredišta i u vlastitoj zemlji koja mogu posjetiti. Još jedan važan faktor je mogućnost odlaska na više putovanja s obzirom na to da jedan od tri putnika iz Hrvatske (37%) smatra da su dva ili tri kraća putovanja bolja od jednog dužeg u neko udaljenije odredište. Više ode pola putnika iz Hrvatske (63%) namjerava otići na više vikend-putovanja u 2018. u odnosu na ovu.  

Svrha godišnjeg odmora u 2018. godini neće biti samo razgledavanje mjesta nego i stvaranje doživljaja prilikom otkrivanja odredišta poput lokalnog stanovnika, što će biti ključni faktor za privlačenje putnika. Nezavisni smještajni objekti postaju sve popularniji jer putnicima daju veću fleksibilnost i slobodu da izađu i dožive odredište na autentičniji način.

  • +37
  • +34

Putovanje kroz Sloveniju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Skijalište Krvavec

Istraživanje je pokazalo i kako nezavisne kuće za odmor i apartmani, smještaji s doručkom kao i all-inclusive resorti te hoteli ubrajaju u top četiri vrste smještaja u kojima će boraviti putnici tijekom iduće godine. Istovremeno će postati još više ekološki osviješteni. Skoro polovica ispitanika iz Hrvatske odnosno njih 45 posto planira odbrati ekološki prihvatljive opcije nego što su to učinili ove godine. Četvero od deset hrvatskih putnika planira boraviti u vrsti smještajnog objekta u kojemu do sada nije boravilo.

Kada je riječ o tome što putnici posebno cijene u smještajnom objektu, 40 posto putnika iz Hrvatske navelo je besplatan WiFi, 38 posto želi imati prekrasan pogled iz smještaja, a s obzirom na to da se putnici sve više fokusiraju na hranu, skoro trećina putnika ili 30 posto njih potražit će kvalitetnu lokalnu hranu, 29 posto putnika iz Hrvatske vole raznolik izbor hrane, a četvrtina ili 25 posto besplatan parking.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!