podravka intercity

HŽ oborio svoj rekord u brzini vožnje vlaka

15.11.2017 u 16:53

Bionic
Reading

Nakon, što su ljetos imale akciju “Vlakom na more”, u okviru koje su nudile putovanje iz Osijeka u Šibenik u trajanju od 24 sata, odlučite li se sjesti na neki od hrvatskih vlakova, Hrvatske željeznice nastavljaju “neobičnu” ponudu putovanja

Tako je od ove jeseni novi “rekord” u putovanju InterCity vlakom dostigla poznata Podravka, koja je ostala jedina, navodno, brza željeznička linija između Osijeka i glavnog grada. No to putovanje od nekadašnja tri i pol sata, koja su se poslije pretvorila u četiri sata, sada je dosegnulo “rekord” - traje gotovo pet sati, piše Glas Slavonije.

 

  • +5
Vlakovi HŽ Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Tako vlak službenog naziva IC 581 iz Zagreba kreće u 16.40, a u Osijek stiže u 21.21. Točnije, za 272 kilometra potrebno mu je četiri sata i 40 minuta, pa se jednostavnom računicom dolazi do podatka da mu je prosječna brzina 61 kilometar na sat.

Iako kondukteri HŽ-a to zamorno putovanje opravdavaju novim rasporedom križanja vlakova, zbog kojega se nešto duže čeka u Koprivnici, evidentno je kako vlak na putu iz Zagreba staje na samo 11 postaja, a jedino duže zadržavanje ima u Koprivnici, gdje se stoji 15 minuta.

Drugo obrazloženje djelatnika je ono što i jest prava istina, a to je iznimno loše stanje pruge, zbog kojega vlak i ne smije ostvariti veću brzinu, jer postoji opasnost od nesreće. Cijena je karte za to putovanje čak 150 kuna.

Inače, osim tog vlaka HŽ do Osijeka nudi još samo dva vlaka, i to putnički kojim putovanje traje 5.49 sati i koji nudi samo drugi razred, a cijena karte je tek 20 kuna niža nego za IC vlak, 131 kunu, te putnički jutarnji vlak koji nudi i prvi razred te putovanje tek četiri minute duže od onoga IC vlakom i 10 kuna jeftinije.

Istovremno autobusom se iz Zagreba može doći za 3.40 sati po cijeni od 125 kuna.