dionice porasle

Evergrande platio jednu od dospjelih rata, zasad izbjegao bankrot

22.10.2021 u 07:41

Bionic
Reading

Evergrande je doznačio sredstva za ključnu isplatu kamata koja je dospjela 23. rujna - prije 30-dnevnog 'grace' razdoblja koje završava u subotu, objavio je u petak kineski državni medij Securities Times

To će omogućiti zaduženom kineskom investitoru da izbjegne bankrot. Dionice Evergrandea skočile su nakon ove informacije više od 4 posto.

Rata od 83,5 milijuna dolara koja je dospjela 23. rujna na Evergrandeovu offshore obveznicu u ožujku 2022. pomno je praćena otkako je teško zaduženi investitor dvaput u rujnu upozorio da bi mogao propustiti plaćanje. Iako je tvrtka propustila rok 23. rujna, imala je 30-dnevno razdoblje odgode prije nego što službeno ne plati. Obveznice u američkim dolarima uglavnom drže strani ulagači.

U izvješću Securities Timesa stoji da Evergrande planira platiti kamatu na vrijeme do roka 23. listopada, te da je investitor u sporu doznačio 83,5 milijuna dolara preko Citibanke. Banka je odbila zahtjev CNBC-a za komentar.

Najzaduženiji svjetski developer nekretnina u velikim je problemima pod teretom duga od više od 300 milijardi dolara i bori se s prikupljanjem sredstava za plaćanje dobavljačima i investitorima.

Evergrande je propustio četiri druga plaćanja kupona u rujnu i listopadu. Postoje i druge isplate kamata na njene obveznice u američkim dolarima koje dospijevaju u studenom i prosincu.

Evergrande Izvor: EPA / Autor: WU HONG/EPA

Sveukupno, Evergrande je propustio isplate od najmanje 279 milijuna dolara od prošlog mjeseca, prema Reutersu - ova brojka uključuje isplatu od 23. rujna.

Analitičari strahuju da bi se kriza u Evergrandeu proširiti na više kineskih developera nekretnina, a koji čine velik dio azijskog tržišta obveznica s visokim prinosima. Sektor nekretnina suočava se s pritiskom Pekinga da smanji polugu nakon desetljeća širenja zaduženog novca koji je pomogao potaknuti brz gospodarski rast zemlje.