usporavanje rasta

Europske burze u minusu treći dan zaredom

24.08.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američkog FED-a i jer se rast gospodarstava usporava

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, oslabivši treći dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,27 posto, na 7.467 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,02 posto, na 13.192 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 6.344 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,5 posto, oslabivši osmi dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 1 i 1,8 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, oko 0,5 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava i jer se zbog visoke inflacije očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa u zemljama Zapada. Zbog toga većina burzi prati jučerašnji pad Wall Streeta drugi dan ovoga tjedna. Dow Jones skliznuo je 0,47 posto, a S&P 500 0,22 posto.

Ulagači su oprezni jer se očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke. Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, FED je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a nitko ne sumnja da će ih dodatno povećati i u rujnu. Pitanje je, međutim, hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje govor predsjednika FED-a Jeromea Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu. Nedavno su podaci pokazali da je inflacija u srpnju blago pala s najviših razina u 40 godina, pa su se ponadali da bi FED ubuduće mogao biti manje agresivan u podizanju kamata.

No, niz čelnika FED-a upozorio je da treba još puno toga učiniti kako bi se suzbila inflacija. „U komentarima čelnika FED-a vidi se da je moguće da će središnja banka i u rujnu podići kamate za 0,75 postotnih bodova. Tržište se plaši da će Powell ponovno oštro nastupiti”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management. Zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

Na daljnje slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva ukazali su jučer objavljeni podaci o padu poslovnih aktivnosti u kolovozu, drugi mjesec zaredom, posebice u uslužnom sektoru jer je potražnja oslabila zbog visoke inflacije i zaoštravanja financijskih uvjeta.