dan optimizma

Europske burze porasle uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

12.03.2024 u 09:58

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg blagog pada, jer se ulagači nadaju dobrim podacima o inflaciji u SAD-u i jer tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati europskih kompanija

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,74 posto, na 7.725 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 17.790 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 8.030 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a pale su, oko 0,4 posto, i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 3,1 posto.

Najviše je jutros skočio burzovni indeks u Hong Kongu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

U Japanu je, pak, Nikkei indeks oslabio drugi dan zaredom jer je sve jasnije da će središnja banka uskoro ukinuti negativne kamatne stope i početi normalizirati monetarnu politiku, nakon što je godinama vodila izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

Na ostalim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0,12 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,11, a Nasdaq indeks 0,41 posto.

Ulagači su oprezni jer će ovoga tjedna biti objavljena dva izvješća koja će pokazati kako se u veljači kretala inflacija u SAD-u i koja bi mogla utjecati na odluku američke središnje banke u vezi kamata.

U utorak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama.

Nakon što su u siječnju potrošačke cijene porasle nešto više nego što se očekivalo, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u veljači cijene porasle 0,4 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini.

Prošloga je tjedna predsjednik Feda Jerome Powell kazao da čelnici središnje banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabjeti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope.

Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju.