ZELENI OPORAVAK

Europska unija će financijski poticati obnovu zgrada, čistu energiju i vodik

22.05.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Planovi Europske unije za ekološki prihvatljivim gospodarskim oporavkom od pandemije koronavirusa usmjerit će se na obnavljanje zgrada, obnovljive izvore energije i čisto vodikovo gorivo, navodi se u nacrtu dokumenta, koji bi trebao biti objavljen 27. svibnja

Nacrt, koji je Reuters dobio na uvid, predviđa kako Europska komisija planira iskoristiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljika za suzbijanje gospodarskog pada bloka izazvanog virusom.

Komisija je odbila komentirati nacrt koji se može promijeniti prije objave. Također ga moraju odobriti vlade EU-a i Europski parlament.

Nacrt klimatskih mjera u planu oporavka Komisije, koji će se financirati iz dugoročnog proračuna bloka i novog fonda za oporavak EU-a, ima za cilj transformaciju europskog građevinskog fonda kako bi suzbili potrošnju energije, smanjili račune potrošačima i brzo stvorili radna mjesta u građevinskom sektoru.

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove poput solarnih panela na krovu, izolacije i obnovljivih sustava grijanja.

Prema prijedlogu Komisije, EU će u iduće dvije godine staviti na raspolaganje 15 gigavata kapaciteta obnovljivih izvora energije s očekivanim ulaganjima od 25 milijardi eura.

Fond vrijedan 10 milijardi eura, kojim upravlja Europska investicijska banka, također će nuditi zajmove za projekte obnovljivih izvora energije i čistog vodika.

Zeleni vodik smatra se ključnim za postizanje europskog cilja o dekarbonizaciji gospodarstva EU-a do 2050. zamjenom fosilnih goriva u zagađujućim industrijskim procesima.

Komisija planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova i jamstava kojim bi potaknuli prodaju „čistih“ vozila u sljedeće dvije godine. Greenpeace je priopćio kako bi svako javno financiranje proizvođača automobila trebalo biti povezano s obvezama firmi da okončaju prodaju dizelskih i benzinskih automobila do 2028. godine.

EU također ima namjeru do 2025. godine izgraditi dva milijuna stanica za punjenje „čistih“ vozila.