nestašica novca

Europska središnja banka šalje Poljskoj 10 milijardi eura, očekuje se pojačana potražnja za europskom valutom

29.03.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) stavila je poljskim bankama na raspolaganje 10 milijardi eura, istaknuvši da bi neizvjesnost koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu mogla pojačati potražnju za zajedničkom europskom valutom

Europska središnja banka (ECB) stavila je poljskim bankama na raspolaganje 10 milijardi eura, istaknuvši da bi neizvjesnost koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu mogla pojačati potražnju za zajedničkom europskom valutom.

ECB je s poljskom središnjom bankom u ponedjeljak sklopio preventivni sporazum kojim će poljskim komercijalnim bankama do 15. siječnja iduće godine osigurati do 10 milijardi eura u zamjeni za odgovarajući iznos u zlotima.

Novac je osiguran kroz instrument "swapa" kako bi se podmirila moguća pojačana potražnja za zajedničkom europskom valutom u razdoblju pojačanih geopolitičkih napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

ECB tim instrumentom posuđuje poljskoj središnjoj banci eure, a zauzvrat dobiva zlote. Sredinom siječnja iduće godine poljska središnja banka mora vratiti eure, a zauzvrat će dobiti natrag zlote.

Središnja monetarna institucija eurozone u ponedjeljak je, do kraja siječnja iduće godine, produljila i sporazume sa središnjim bankama Mađarske, Albanije, Sjeverne Makedonije i San Marina kojima im osigurava likvidnost u eurima.

Mađarskoj su 'repo' instrumentom, koji omogućuje posudbu eura u zamjenu za odgovarajući kolateral denominiran u eurima, stavljene na raspolaganje četiri milijarde eura, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po 400 milijuna, a San Marinu 100 milijuna eura.

ECB je sa središnjim bankama te tri zemlje sklopio sporazume 2020. godine, a novac je trebao biti vraćen krajem mjeseca.