NESAGLEDIVE POSLJEDICE

Europska komisija presjekla: Konverzija švicaraca prekršila zakone EU-a

08.07.2016 u 19:27

Bionic
Reading

Vlada je u petak popodne medijima poslala priopćenje u se kojem navodi kako je Europska komisija presudila o konverziji kredita u švicarskim francima

'Republika Hrvatska je zaprimila pismo službene obavijesti kojim su nas službe Europske komisije obavijestile kako smatraju da je donesenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama prekršeno pravo Europske unije.

O daljnjim koracima Europske unije i Hrvatske vezanim za ovo pitanje javnost će biti pravovremeno obaviještena.

'Ova će Vlada učiniti sve kako bi spriječila moguće negativne posljedice, a sukladno trenutnim Ustavnim ovlastima', priopćeno je iz Vlade.

Podsjećamo, Vlada Zorana Milanovića izmjenama Zakona dopustila je konverziju kredita u švicarskim francima u eurske kredite. Ta odluka u Saboru je potvrđena jednoglasno.

Banke, vlasnici banaka i strani diplomati upozoravali su kako taj potez može biti vrlo opasan jer ugrožava stabilnost banaka. Prije nego što se konverzija nametnula kao rješenje problema kredita u francima, sastajala se radna skupina predstavnika Vlade, Udruge Franak i banaka koja je treba pronaći kompromisno rješenje.