rasplet priče

Europska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercatora, prijenos vlasništva do kraja godine

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.09.2020 09:58
  • Objavljeno 22.09.2020 u 09:45
Mercator i Fabris Peruško - ilustracija

Mercator i Fabris Peruško - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EPA, pixsell

Europska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stječe kontrolu nad Poslovnim sistemima Mercator

Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije prijava je podnesena nadležnim lokalnim regulatorima za zaštitu tržišnog natjecanja te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

'Veseli nas ova odluka Europske komisije da odobri prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije. Time se otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih dionika - od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog gospodarskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirajući odluku Europske komisije.

'Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 milijuna eura.', dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora koji je također naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prijenosu Mercatora na Fortenova grupu. Odluku Europske komisije možete pronaći ovdje.

Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Slovenije donio je početkom godine presudu temeljem koje dionice Mercatora, koje su odlukom Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) privremeno oduzete krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru.

Vrhovni sud je pravomoćnom presudom na koju nema mogućnosti žalbe takvu tvrdnju potvrdio te je odluku AVK promijenio i zaustavio postupak koji je AVK vodila protiv Agrokora, a u kojem su dionice Mercatora oduzete. Time je Vrhovni sud Agrokoru omogućio neometano raspolaganje dionicama. Prva odluka AVK-a o zapljeni dionica radi osiguranja naplate prekršajne kazne izrečena je krajem prosinca 2019. To je blokiralo prijenos Mercatora na grupu Fortenova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!