gospodarski rast

BDP u drugom kvartalu porastao 2,7 posto, najviše ga pogurala potrošnja kućanstava

29.08.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za drugi ovogodišnji kvartal, a on je realno veći 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani

'Sezonski prilagođeni BDP realno je veći za 2,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022. te u odnosu na prethodno razdoblje bilježi rast od 1,1 posto. Najveći doprinos rastu tromjesečne bruto dodane vrijednosti u drugom tromjesečju 2023. ostvaren je u djelatnostima: Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

'Rast BDP-a u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine u najvećoj je mjeri uzrokovan povećanjem potrošnje kućanstava', dodaje se u priopćenju DZS-a.

U prvom kvartalu realni godišnji rast BDP-a iznosio je 2,8 posto, pri čemu je rast na godišnjoj razini bio široko rasprostranjen s realnim rastom gotovo svih sastavnica BDP-a, izuzev uvoza roba i usluga, gdje je zabilježena blaga godišnja stopa pada.

'Očekujemo nastavak rasta gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju, i na godišnjoj i na tromjesečnoj razini. Tome u prilog idu objavljeni podaci visokofrekventnih pokazatelja. Naime industrijska proizvodnja počela je pokazivati naznake oporavka s rastom u drugom u odnosu na prethodno tromjesečje za 1,8 posto (sezonski i kalendarski prilagođeno)', pišu analitičari Raiffeisena te dodaju:

'Istovremeno je realan promet od trgovine na malo porastao za 3,1 posto na tromjesečnoj razini, a građevinska aktivnost je u razdoblju od travnja do lipnja blago usporila u odnosu na početak 2023. S druge strane, unatoč relativno visokoj bazi, ne bi nas iznenadio realan rast oko tri posto godišnje prvenstveno generiran izvozom i osobnom potrošnjom. Potrošnja kućanstava vjerojatno je ohrabrena postepenim popuštanjem inflatornih pritisaka, otpornim tržištem rada i rastom nominalnih i realnih plaća.'

U tom smjeru djeluje i očekivan rast raspoloživog dohotka uslijed optimizma o uspješnoj turističkoj sezoni. Investicije su i dalje podržane građevinskim radovima na zgradama, što je posljedica i snažnijeg učinka EU transfera.