život na selu

Europarlamentarci u Slavonskom Brodu uzburkali raspravu: Problem novih generacija u poljoprivredi nije ograničen samo na Hrvatsku

21.01.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u Slavonskom Brodu panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede na kojem se raspravljalo o interesu novih generacija za ovu gospodarsku djelatnost, izazovima prilagodbe proizvodnje europskom zelenom planu te mogućnostima koje poljoprivrednicima nude EU fondovi

Riječ je o tematskoj raspravi koja je dio procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj prikupljanje ideja građanki i građana te izrada prijedloga za reformu i prioritete EU-a.

Zastupnica Sunčana Glavak (HDZ, EPP), jedna od 108 europarlamentaraca koji sudjeluju u radu plenarne skupštine Konferencije što se upravo ovaj vikend održava u Strasbourgu, uvodno je pozdravila okupljene istaknuvši da je krajnji cilj procesa 'reforma Unije koja održava želje građana'.

Kazala je kako bi prva faza Konferencije trebala završiti ovog proljeća te da nakon toga slijedi razdoblje stvarnih promjena.

'U fokusu su građani, moramo uvažavati njihove ideje, ne moramo uvijek imati isto mišljenje, ali zajednička namjera je ista: bolji život građana u EU-u sutra', zaključila je Glavak.

U raspravi su sudjelovali zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP), predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilištu u Slavonskom Brodu Slavica Antunović, mladi poljoprivrednik i poduzetnik Zvonimir Kalić te studentica ekološke poljoprivrede Anđa Zeba.

Uvodne govore održali su europarlamentarci Tomislav Sokol (HDZ, EPP) i Ladislav Ilčić (Hrast, EKR), potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (snimljena videoporuka), direktor razvojne agencije Slavonskog Broda Dejan Vukasnović, pročelnik Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović, te rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivan Samardžić.

Zastupnik Ressler je istaknuo kako će prema novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici minimalno 10 posto izravnih plaćanja biti potrebno koristiti za potporu malim i srednjim gospodarstvima, a najmanje 3 posto proračuna ići će mladim poljoprivrednicima.

'Problem novih generacija u poljoprivredi nije ograničen samo na Hrvatsku, nego je generalni problem i zato treba ulagati u mlade', istaknuo je Ressler.

Govorio je i o konkretizaciji strategije 'od polja do stola' i inicijativi povezivanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača sa školama i vrtićima. Na ovu se strategiju osvrnuo i zastupnik Sokol, kao izvjestitelj u ime kluba zastupnika Pučana, istaknuvši da je riječ o temelju prema kojem će se mijenjati načini proizvodnje i konzumiranja hrane u EU-u.

Konkretno, podsjetio je, cilj je "smanjiti upotrebu pesticida, gnojiva, antibiotika u uzgoju životinja te povećati poljoprivredne površine pod ekološkim uzgojem."

Zastupnik Ilčić je rekao kako je neupitna važnost ekologije i ekološkog pristupa, ali da u središtu poljoprivredne politike treba biti poljoprivrednik te kako je važno poštovati načelo supsidijarnosti.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir govorila je o najvećim preprekama ulasku mladih u poljoprivrednu proizvodnju pa je tako izdvojila pristup poljoprivrednom zemljištu, jeftinim kreditima te tržištu.

'Ono što je problem je i pitanje infrastrukture i prepreka koje donosi život na selu jer je Hrvatska po digitalizaciji ruralnog prostora tek na 20. mjestu u EU-u', upozorila je Petir.

O vlastitom iskustvu bavljenja poljoprivredom govorio je Zvonimir Kalić, mladi đakovački poljoprivrednik koji je preuzeo obiteljsko gospodarstvo. Istaknuo je kako je bilo izazovno, ali da je upornošću i velikim trudom njegov rad danas itekako priznat. Kalić je inače nositelj brojnih priznanja, a među ostalim osvojio je i treće mjesto kao šampion hrane u poljoprivredi na razini EU-a.

Pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu Slavica Antunović govorila je o studijskim programima koji se nude mladima i o interesu za njih, ustvrdivši kako se "nažalost demografska slika reflektira i na broj upisanih". ž

Studentica Anđa Zeba kazala je kako se nada da će što više mladih ipak ostati na svojim imanjima na selu te dodala da se u poljoprivredi otvaraju nove prilike, među ostalim i kroz uzgoj kultura na manjim površinama, ali i porast trenda agroturizma.

Panel su pratili i u raspravi s govornicima sudjelovali i sudionici programa Škola ambasador Europskog parlamenta iz Slavonskog Broda: učenici i profesori Gimnazije Matija Mesić te Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.