Europski socijalni fond

Europa je već spašavala radnike brodogradilišta, mogu li i u Uljaniku računati na to?

30.08.2018 u 14:57

Bionic
Reading

Oko 4000 radnika Uljanika još uvijek čeka plaću za srpanj. U štrajku su već sedmi dan zaredom, a premijer Andrej Plenković rekao je kako se radi na rješenju za isplatu plaća. U međuvremenu je blokiran, pa odblokiran račun tvrtke, što im je dodatno naglasilo dimenzije problema pulskog škvera. No mogu li radnici Uljanika za plaće posegnuti u Europski socijalni fond (ESF)?

Europska komisija od hrvatske Vlade primila je plan za restrukturiranje brodogradilišta Uljanik, a procjena tog plana još je uvijek u tijeku. Hrvatskoj je na raspolaganju ESF, jedan od najvažnijih fondova Europske unije kojim se poboljšava mogućnost zapošljavanja europskih građana i poboljšava situacija osobama koje su na rubu siromaštva.

Upitali smo stoga Europsku komisiju postoji li kakva mogućnost da radnici Uljanika zagrabe u taj fond i u kojoj je fazi procjena plana za spas pulskog brodogradilišta.

Kažu nam kako je procjena u tijeku i kako ne mogu predvidjeti zaključak koji će Komisija donijeti niti mogu reći u kojem vremenu bi se to trebalo dogoditi.

Što se tiče isplata plaća iz fondova Europske unije, kažu kako se određenim mjerama Europski socijalni fond može uključiti u sufinanciranje troškova djelatnika, uključujući njihove plaće, ali samo ako su troškovi izravno povezani s vremenom provedenim na projektu sufinanciranim iz ESF-a, a prema Operativnom programu.

No kako Uljanik nije uključen u takve programe, njegovi radnici se mogu pozdraviti s ovom opcijom i preostaje im se nadati da će Vlada doista uspjeti osigurati novac za plaću, koju su im obećali isplatiti u petak.

  • +44
Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Iako neka brodogradilišta u Europi mogu pristupiti programima ovog fonda, u Operativnom programu ESF-a 2014.-2020. za Hrvatsku se ne predviđaju mjere za brodogradilišta, tako da pokrivanje troška plaća u ovom slučaju ne bi bio prihvatljiv trošak.

Osvrnuvši se na situaciju u Uljaniku, Plenković je danas podsjetio da je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata.

  • +4
Predstavnici radnika Uljanika i 3. maja sastali se s premijerom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz', kazao je Plenković. Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

'Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i strateško promišljanje toga kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna', zaključio je Plenković.