KONTROLA TEČAJA?

Euro poskočio prema franku uslijed špekulacija o intervencijama SNB-a

05.02.2015 u 19:24

Bionic
Reading

Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim deviznim tržištima ojačao više od jedan posto prema švicarskom franku, u kontekstu špekulacija trgovaca da Švicarska narodna banka (SNB) ponovno kupuje eure kako bi oslabila franak

Tečaj eura pritom je dosegnuo 1,06425 franaka, što je njegova najviša razina od 15. siječnja, kada je SNB šokirao tržišta odlukom o odustajanju od minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, koji je bio na snazi više od tri godine.

Od tada se na tržištima stalno čuju glasine da SNB i dalje intervenira. Švicarski list Schweiz am Sonntag, pozivajući se na dobro upućene izvore, u nedjelju je objavio kako SNB neformalno cilja raspon valutnog tečaja od 1,05 do 1,10 franaka za euro.

Iz SNB-a su u četvrtak ponovno odbili komentirati moguće intervencije na tržištu.

"Doista mislim da SNB u ovome trenutku intervenira. No, radi li se o uređenoj strategiji kontrole tečaja eura prema franku? Mislim da je prerano o tome raspravljati. U ovome trenutku oni samo pokušavaju stabilizirati pad i iskoristiti svaku priliku kako bi poduprli tečaj eura", kazao je Peter Rosenstreich, valutni analitičar u tvrtki Swissquote u Ženevi.

Tečaj eura prema dolaru, nakon što se spustio oko dva američka centa u srijedu navečer zbog toga što je Europska središnja banka (ECB) objavila da više neće prihvaćati grčke obveznice za kolateral u zamjenu za financiranje, u današnjem se trgovanju stabilizirao, ojačavši oko 0,7 posto, na 1,1420 dolara.