NA MEĐUNARODNIM TRŽIŠTIMA

Euro oslabio nakon odgode odluke o isplati nove tranše Grčkoj

20.06.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Euro je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima, pogođen pojačanim nepovjerenjem ulagača prema jedinstvenoj valuti nakon što je odgođena konačna odluka o isplati nove tranše kredita Grčkoj, a Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak je rekao da mora biti siguran da će se reforme u Grčkoj provesti i da će ih financirati članice eurozone, prije no što MMF isplati svoj dio iduće tranše pomoći Ateni

Tako je euro oslabio 0,7 posto na 1,4214 dolara, nedaleko najniže razine u tri tjedna od 1,4073 dolara na koju se spustio u četvrtak. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,2043 franaka, nakon što se njime krajem prošlog tjedna trgovalo po 1,2142 franka.

Dolar je ojačao i 0,2 posto prema jenu, te se njime trgovalo po 80,22 jena, dok je oslabio prema švicarskom franku, na 84,62 centima.

Nakon odgode konačne odluke ministri financija eurozone kazali su da očekuju da će do sredine idućeg mjeseca biti isplaćeno 12 milijardi eura nove tranše kredita Grčkoj iz postojećeg, 110 milijardi eura vrijednog zajedničkog paketa pomoći koji su lani dogovorile Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF). Međutim, uvjet za njezinu isplatu je usvajanje novog paketa oštrih mjera štednje u grčkom parlamentu.

Po riječima trgovaca i analitičara, zbog neizvjesnosti oko grčke krize ulagači su i dalje skloni prodajama eura nakon svakog oporavka.

'I dalje je prisutno vrlo malo povjerenja i previše političkih rizika, tako da je prilično vjerojatno da će tržišta željeti pritiskati tečaj eura prema dolaru', kazala je Lena Komileva, globalna čelnica valutne strategije u G10 pri Brown Brothers Harrimanu.

Mišljenja je ipak da tržišta sada vjeruju da će zemlje eurozone postići dogovor kako bi se privremeno suzbila grčka krize, pa očekuje da bi se zbog toga euro trebao zadržati u rasponu od 1,40 do 1,45 dolara.

Među čimbenicima koji bi mogli pružiti podršku euru u skorijem roku je sastanak američke središnje banke Fed zakazan za ovaj tjedan, kazali su trgovci. Očekuje se da će potvrditi nastavak politike vrlo niskih kamatnih stopa zbog najnovijih znakova usporavanja oporavka američkog gospodarstva.

'Fokus će sada biti na tome koliko je Fed zabrinut zbog najnovijih slabih američkih podataka, kao i hoće li takvu situaciju ocijeniti tek privremenom', kažu dalje trgovci.