valutno tržište

Euro i dalje oko najviše razine u godinu dana prema dolaru

30.04.2023 u 07:53

Bionic
Reading

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna stagnirala, dok se tečaj eura i dalje kreće oko 1,10 dolara, najviše razine u godinu dana prema američkoj valuti

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna blagih 0,04 posto, na 101,67 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,32 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,102 dolara i od početka travnja porasla je otprilike 1,5 posto.

Na deviznim tržištima posljednjih dana tržišni sudionici intenzivno špekuliraju o idućim potezima američke i europske središnje banke.

Tako 86 posto tržišnih sudionika procjenjuje da će idućega tjedna Fed podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, kao što je to učinio i na prošlom zasjedanju.

Podizanje kamatnih stopa podupire u petak objavljen podatak o rastu indeksa cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u za ožujak za 4,2 posto na godišnjoj razini. Iako je to najniža stopa rasta tih cijena od svibnja 2021., i dalje je znatno iznad 2 posto inflacije koju cilja Fed.

S druge strane, prošlotjedni podatak o tome da je američki BDP u prvom tromjesečju usporio rast na anualiziranih 1,1 posto, zamjetno slabije nego u četvrtom tromjesečju 2022. godine kada uvećan za 2,6 posto, podupire očekivanja da će Fed ostati uz povećanje kamatnih stopa za 0,25 posto, kao što je to učinio i na prošlom zasjedanju, a ne za pola posto.

I dok se špekulira da bi idućega tjedna Fed mogao podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, investitori procjenjuju da bi ECB mogao podići kamatne stope i za 0,5 postotnih bodova.

Članica uprave Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel rekla je za Politico da podizanje kamatne stope za 0,5 postotnih bodova nije isključeno, a ovisit će o pokazateljima inflacije.

Francuski dužnosnik u ECB-u Francois Villeroy de Galhau ima čini se drugačiji stav, pozivajući u intervjuu za Le Figaro na ograničavanje broja i visine daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

Analitičari procjenjuju da je u cijenu eura uračunato podizanje kamatnih stopa u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, ali još nije u potpunosi uračutano dizanje za pola postotnih bodova.

"Ako ECB podigne kamatne za 50 baznih bodova, tada će to poduprijeti tečaj euro", smatra valutni strateg Bank of Singapore Moh Siong Sim.

Jen klizi pod pritiskom ultra-niskih kamatnih stopa BOJ-a

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, prošloga tjedna 1,6 posto, na 136,28 jena.

Jen je tako pao na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih sedam tjedana, a potonuo je i na najnižu razinu od rujna 2008 prema euru, od 150,18 jena za dolar.

Posljedica je to odluke Bank of Japan da nastavi s održavanjem ultra-niskih kamatnih stopa. Naime, u skladu s očekivanjima, BOJ je, prvi put pod zasjedanjem novog guvernera Kazua Uede, zadržao prošli tjedan ključnu kamatnu stopu na -0,1 posto, na kojoj se nalazi još od 2016. godine.