KOŠARICA VALUTA

Dolar pada, euro raste: Kakvo je stanje na svjetskim tržištima valuta

05.03.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon četiri tjedna rasta, dok ulagači prate poruke čelnika američke središnje banke o inflaciji i kamatnim stopama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 104,60 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,85 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0635 dolara.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, 0,4 posto, na 135,85 jena.

Početkom tjedna dolarov indeks dosegnuo je 105,36 bodova, novu najvišu razinu u sedam tjedna, jer su svi posljednji podaci pokazali da se inflacija u SAD-u i dalje drži na visokim razinama i da gospodarstvo i dalje stabilno raste.

A to znači da će Fed, kako bi suzbio inflaciju, morati nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Tako su na tržištu novca povećane procjene o Fedovim kamatama. Tjedan dana prije očekivalo se da će središnja banka povećati ključne kamate na 5,35 posto do srpnja, dok se sada očekuje da će ih do rujna podignuti u raspon od 5,50 do 5,75 posto.

Trenutno se kamate kreću između 4,50 i 4,75 posto.

Tijekom tjedna tečaj dolara oscilirao je ovisno o porukama iz Feda.

Tako je, primjerice, u srijedu ojačao, nakon što je Neel Kashkari, predsjednik ogranka Feda u Minneapolisu, kazao da je spreman za povećanje kamata na sjednici u ožujku i za 0,25 i za 0,50 postotnih bodova.

U četvrtak je, pak, dolar oslabio, nakon što je Raphael Bostic, predsjednik Feda u Atlanti, kazao da bi središnja banka u ožujku trebala povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

Pojasnio je da se zalaže za polagano i postupno zaoštravanje monetarne politike, a ne više tako naglo kao prošle godine.