SA 50 NA 70 GODINA

EU produljuje autorska prava

27.04.2009 u 10:12

Bionic
Reading

Dok u Hrvatskoj traju rasprave oko Akcijskog plana za turizam kojim će se smanjiti naknade glazbenicima, u Europskom parlamentu se krajem prošlog tjedna glasovalo za produljenje zaštite autorskih prava na glazbu

Umjesto dosadašnjih 50 godina, vrijeme naplate glazbe produljeno je na 70 godina, no 20 godina dulji rok znatno je manji od originalnog prijedloga Europske komisije, koji je predlagao produljenje na 95 godina.

Izmjene su usvojene sa 377 glasova 'za' naspram 178 glasova 'protiv'. Zasad su prošle tek prvo čitanje, a budu li usvojene, primjenjivat će se na stare i nove snimke.

Zakon sada ide natrag na razmatranje u državama članicama, s time da se očekuje da će barem nekoliko zemalja suprotstaviti produljenju prava. Da bi stupio na snagu, zakon još mora biti i formalno usvojen u Europskom parlamentu i zemljama članicama EU.

Zaštita autorskih prava znači da glazbenici i pjevači primaju novac svaki put kad se njihovo djelo javno izvodi. Prema dosadašnjem sustavu, ovo pravo istječe nakon 50 godina.

EU Observer piše kako je ova promjena značajna baš u 'internetskoj eri', jer su katalozi starije glazbe postali široko dostupni korisnicima putem online trgovina.

Irski zastupnik Brian Crowley, koji je plan predstavio u Europskom parlamentu, kazao je da je produljenje prava na 70 godina kompromisno rješenje, kako bi se postigao dogovor među različitim vladama.