PROJEKTI ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

EU nudi 80 milijuna eura kredita poduzetnicima

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 02.09.2010 19:21
  • Objavljeno 02.09.2010 u 16:17
EURI NOVČANICE EURO

EURI NOVČANICE EURO

Izvor: tportal.hr / Autor: tporta..hr

Europska komisija uskoro će putem komercijalnih banaka hrvatskim poduzetnicima ponuditi 80 milijuna eura kredita za povećanje konkurentnosti te energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije

Sporazum o kreditima potpisan je prošli mjesec, a novac će u Hrvatsku doći putem Europske banke za obnovu i razvoj. Hrvatske banke tada će kredite po svojim uvjetima otplate odobravati malim i srednjim poduzećima.

U pripremi dokumentacije poduzetnicima će pomagati Energetski institut Hrvoje Požar, čije je stručnjake EU komisija početkom kolovoza angažirala kako bi odobravali projekte te pomagali i nadgledali provedbu. Od zamjenica voditelja projekta iz EIHP Danice Maljković saznajemo da će se prijavljivati dvije vrste projekata.

'Kredite ćemo odobravati za povećanje konkurentnosti, poput projekata zaštite okoliša i uvođenja sustava kvalitete, te projekata povećanja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije', najavila je Maljković tportalu.

Najviši iznos po projektu za povećanje konkurentnosti iznosi milijun eura, a za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore do pet milijuna eura. U Europskoj komisiji predvidjeli su da se ovi krediti odobre u sljedećih 30 mjeseci. Očekuje se da će banke koje dobiju novac iz Europe pokrenuti informativne kampanje kojima će pozivati poduzetnike da iskoriste pravo na kredite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi