VELIKA PRILIKA

EU i SAD potiču izgradnju LNG terminala na Krku

04.12.2014 u 20:58

Bionic
Reading

LNG terminal na Krku jedan je od europskih projekata čiji dovršetak podržavaju Europska unija i Sjedinjene Države u kontekstu sigurnosti opskrbe energijom u svjetlu ukrajinske krize i izrijekom je naveden u zajedničkoj europsko-američkoj izjavi nakon sastanka o energiji.

U srijedu navečer održan je sastanak na kojem su s europske strane sudjelovali visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Moghirini, potpredsjednik Komisije za energiju Maroš Šefčovič i predstavnik talijanskog predsjedništva, a s američke državni tajnik John Kerry i predstavnik američkog ministarstva za energiju Jonathan Elkind.

U zajedničkoj izjavi pozdravljen je napredak u izgradnji nekoliko energetskih projekata u EU-u u posljednje vrijeme, koji pridonose energetskoj neovisnosti Europe, te se u tom kontekstu potiče 'dovršetak LNG terminala na Krku, u Hrvatskoj'.

U izjavi se također pozdravlja cilj koji je proglasilo Europsko vijeće o uspostavi Energetske unije, koja bi osigurala dostupnu, sigurnu i održivu opskrbu energijom te se podržavaju napori koji su u tijeku na uspostavi u punom smislu funkcionalnog i međusobno povezanog energetskog tržišta u EU-u. U izjavi se kaže da će jačanje energetske infrastrukture, ubrzanje prioritetnih projekata, uključujući povezivanje električne i plinske infrastrukture, smanjenje potražnje kroz učinkovitije korištenje energije, uključivanje obnovljivih izvora pridonijeti većoj energetskoj sigurnosti i konkurentnijim cijenama za sve zemlje članice EU-a i susjedne države u Energetskoj zajednici.

Također se 'prepoznaje važnost svih projekata koji su u skladu s propisima EU-a, a koji pridonose diversifikaciji europskih izvora energije i dobavnih pravaca'. Time se cilja na Južni tok, za koji je Rusija nedavno objavila da odustaje od njega jer ga EU ne želi. Europska komisija je višekratno upozoravala da su sporazumi koje je Rusija sklopila s pojedinim državama kroz koje je Južni tok trebao prolaziti, nisu u skladu s europskim propisima, koji traže da infrastruktura, to jest plinovod mora vlasnički biti odvojen od dobavljača, što kod Južnog toka nije bio slučaj.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim da Južni tok može biti izgrađen pod uvjetima koji su od početka poznati. 'Južni tok može biti izgrađen. Uvjeti su jasni već dugo i tu nema ničeg novog. Lopta je na ruskoj strani. Mi smo spremni', rekao je Juncker. Bugarska je jedna od zemalja koja je najviše pogođena odustajanjem od Južnog toka. 'Što se tiče Južnog toka, EU i Bugarska zajedno rade na rješavanju otvorenih pravnih pitanja. Oni nisu nesavladivi', rekao je Juncker.