NOVA PRAVILA

EU će kažnjavati kreditiranje u inozemnim valutama

kredit, stan

kredit, stan

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U Europskoj uniji razmatraju se mjere koje bi trebale poskupiti kredite u inozemnim valutama i time ih učiniti neprivlačnim za banke kao i za zajmoprimce

Europska komisija (EK) razmatra 'posebne i kaznene' mjere na odobravanje stambenih kredita u stranim valutama. Izjavio je to krajem prošlog tjedna Charlie McCreevy, povjerenik EK za unutarnje tržište, koji je istaknuo da su problemi nastali zbog toga što su potrošači, namamljeni da dižu kredite u inozemnim valutama, izazvali 'veliku zabrinutost', piše Poslovni dnevnik.

McCreevy je potvrdio da Komisija razmatra uvođenje dodatnih kapitalnih zahtjeva za kredite odobrene u valuti koja se razlikuje od valute u kojoj primatelj kredita dobiva svoj osobni dohodak. Prijedlozi napravljeni tijekom ljeta sadrže odredbu kojom bi se viši kapitalni zahtjevi primjenjivali kad iznos kredita premašuje pedeset posto vrijednosti nekretnine.

Za kredite u iznosu koji odgovara punoj cijeni nekretnine i više od toga zajmodavci bi morali imati pokriće 1:1. Ideja je da se takvi krediti učine neatraktivnima za zajmoprimce, odnosno da zajmodavci budu prisiljeni podignuti 'cijenu' tih kredita zbog svojih troškova. Novi uvjeti primjenjivali bi se samo na kredite koji bi bili odobreni nakon što nova pravila stupe na snagu.
Problemi s kreditima u inozemnim valutama posebno su aktualni u zemljama srednje i Istočne Europe poput Poljske, Mađarske, Rumunjske, baltičkih zemalja kao i Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi