PREPORUKA

Erste analitičari: Kupite dionice AD Plastika

11.12.2015 u 12:32

Bionic
Reading

Erste analitičari podigli su jednogodišnju ciljanu cijenu za dionice AD Plastika sa 105 kuna na 121 kunu. S obzirom da očekivani prinos iznosi oko 30 posto, preporuka za investitore je povećana s razine 'Akumulirati' na razinu 'Kupiti'

Rezultati kompanije za devet mjeseci pokazali su se boljim od očekivanja, na svim linijama, dok se profitabilnost u podružnicama popravila, usprkos dosta lošem stanju ruskog tržišta automobila, ističe se u analizi.

Erste analitičari za ovu godinu procjenjuju rast prihoda od oko 17 posto, uz udvostručavanje zarada prije kamata poreza i amortizacije (EBITDA) na oko 110 milijuna kuna. U idućoj godini rast bi mogao usporiti na nešto iznad 3 posto, ali uz dodatno poboljšanje EBITDA od oko 8 posto.

Napominju da je porast u matičnom društvu bio na krilima projekta Edison, koji se ozbiljnije zahuktao u drugoj polovini 2014. godine te uključuje isporuke za vozila Renault Twingo te Smart 2S i 4S.

Dodatan impuls stigao je od oporavka europskog tržišta automobila, koje je osiguralo punu iskoristivost kapaciteta u matici. U Erste banci očekuju daljnji rast prihoda u matici, iako će on usporiti u odnosu na 2014. i 2015. godinu, s obzirom na već visoku bazu i iskoristivosti kapaciteta.

Nakon iznimnog rasta u srpskoj podružnici u Mladenovcu, od gotovo 40 posto u 2014., ubacilo se u višu brzinu u ovoj godini, na krilima isporuka rukohvata i puhanih proizvoda za destinacije u Italiji i Poljskoj. Analitičari Erste banke ipak očekuju određeno usporavanje tog rasta na oko 20 posto u idućoj godini, iako bi stope rasta i dalje trebale premašivati ostale jedinice.

Usprkos očekivanom padu prihoda u ruskim podružnicama od oko 17 posto u ovoj godini, Erste analitičari procjenjuju da će on biti znatno umjereniji nego rusko tržište automobila kojem se predviđa oko 30 posto niža proizvodnja.

AD Plastik je na ruskom tržištu uspio proširiti bazu projekata i klijenata, a normalizacija procesa proizvodnje te interne uštede rezultirale su stabilizacijom marži. Pokretanje novih projekata poput Renault Dustera, Lade Vesta, Lade XRay te Nissana X-Trail sugerira da će kompanija nastaviti s boljim izvedbama nego što se to da iščitati iz izvedbe ruskog tržišta automobila.

Udio prihoda iz Rusije u ukupnim prihodima u ovoj bi godini mogao pasti na oko 27 posto, što je znatno ispod 42 posto koliko je u 2013. godini dolazilo iz Rusije. Takva promjena strukture prihoda također djeluje pozitivno na percepciju rizičnosti kompanije, ističe se u analizi.

Rumunjsko pridruženo društvo Euro APS nastavlja sa snažnim izvedbama te isplatom od gotovo 100 posto neto dobiti, što godišnje donosi AD Plastiku svježu injekciju likvidnosti. S druge strane, Rusko pridruženo društvo Faurecia ADP će ovogodišnjim gubitkom izbrisati vrijednost udjela koji AD Plastik ima u društvu.

S obzirom na završeni investicijski ciklus, kapitalna ulaganja bi u naredne dvije godine mogla biti znatno niža nego u prethodnim godinama, što bi moglo osloboditi dodatna likvidna sredstva. Kompanija je već smanjila razinu zaduženosti u ovoj godini, te uz očekivane solidne novčane tokove, analitičari Erste banke smatraju izglednim da bi se kompanija mogla vratiti na staze isplate dividende, što bi moglo izazvati pozitivnu reakciju tržišta.