kriza u proizvodnji

Muskove novootvorene tvornice Tesli u Berlinu i Teksasu gube milijarde dolara: 'To su spalionice novca, čuje se zvuk paljenja'

23.06.2022 u 14:24

Bionic
Reading

Zbog manjka baterija na tržištu i strogog lockdowna u Kini najpoznatiji proizvođač električnih automobila Tesla suočava se s velikim problemima u proizvodnji. Prema riječima Teslina šefa Elona Muska nove tvornice u Teksasu i Berlinu gube milijarde dolara

'Tvornice u Belinu i Austinu trenutačno su ogromne spalionice novca. Ne, ozbiljno, kao da se doslovno čuje grozomorni zvuk paljenja novca', rekao je Elon Musk, izvršni direktor vodećeg proizvođača električnih automobila. Teslina tvornica u Teksasu naime proizvodi jako malo automobila zbog izazova s kojima se suočava prilikom proizvodnje svojih novih baterija vrste '4680' i zbog činjenice da su alati za proizvodnju njihovih konvencionalnih baterija zapeli u kineskoj luci. Musk je istaknuo da vjeruje da će se navedeni problemi uskoro riješiti, ali da treba biti na oprezu.

Proizvodnja u ovim dvama gradovima započela je ove godine, a tvornica u Berlinu ipak je u nešto boljoj situaciji od svog američkog pandana. Osim problema u proizvodnji u novootvorenim tvornicama, Tesla ima problema i u drugim tvornicama. Tako je lockdown u Šangaju negativno utjecao i na šangajsku proizvodnju Teslinih automobila, ali i na kalifornijsku tvornicu koja određene autodijelove nabavlja iz Kine.

Tesla namjerava obustaviti većinu svoje proizvodnje u Šangaju u prva dva tjedna srpnja kako bi poradili na promjeni sustava s ciljem povećavanja proizvodnje. 'Prošle dvije godine bile su potpuna noćna mora s opskrbnim lancima, a mi se još uvijek nismo ispetljali iz toga', rekao je Musk, zabrinut hoće li tvornice i dalje moći raditi i zaposlenici redovito primati plaću, a da tvrtka ne bankrotira.

  • +5
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Hollywood Archive / Profimedia

Musk je nedavno rekao da ima izrazito loš osjećaj što se tiče ekonomske situacije i da će njegova tvrtka morati srezati osoblje za deset posto i prestati zapošljavati na neko vrijeme. Otkazi su najavljeni za sljedeća tri mjeseca.