igra se...

Elon Musk otkrio koje kriptovalute kupuje

25.10.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Izvršni direktor Tesle Elon Musk danas je otkrio u koje je kriptovalute investirao u posljednjem razdoblju. Musk, inače poznat zagovornik kriptovaluta, otkrio je da nije ulagao u meme token shiba inu iako su njegovi tvitovi o meme tokenu u prošlosti izazvali cjenovni porast

U nizu tvitova ponovio je da podržava token dogecoin, nazivajući ga 'narodnim kriptom', kao i mnogi njegovi zaposlenici u Tesli i SpaceX-u. No rekao je da nema nikakve veze s neprofitnom zakladom Dogecoin. Rekao je da ni on, ni njegov suradnik Jared Birchall nisu bili u savjetodavnom odboru zaklade koja radi na promociji kriptovaluta putem patenata, zagovaranja i zaštite žiga.

Otkrio je da je ulagao u bitcoin i ethereum — vodeće kriptovalute na svijetu — a to je portfelj o kojem je govorio i u prošlosti.

Dogecoin je nakon ovih objava skočio 7,7 posto i trgovao se na 0,27 dolara (0,20 funti) u ponedjeljak ujutro.

Shiba inu je uzletio više od 50 posto, da bi u nedjelju dosegao rekord od 0,000044 USD i tako postao jedanaesta najveća kriptovaluta na tržištu. Ali kada je korisnik Twittera @ShibaInuHolder upitao Muska koliko shiba inu tokena posjeduje, njegov je odgovor bio jasan: 'Ništa.' Jasno je i što je uslijedilo. Do ponedjeljka ujutro token je pao na 0,000039 dolara.

Zajednica shiba inua uznemirena je zbog Muskova tvita, a jedan korisnik logično se upitao: 'Zašto Elon mora posjedovati bilo koji $SHIB da bi bio vrijedan? Fokus bi trebao biti na njegovoj praktičnoj primjeni.'

Ranije ovog mjeseca shiba inu je poskupio na 0,000013 dolara nakon što je Musk na Twitteru objavio fotografiju svog šteneta, iste pasmine po kojoj je token dobio ime. Postoji još jedan znak šale pod nazivom Floki, koji nosi isto ime kao Muskov ljubimac pasmine shiba inu. Ali čini se da on ne drži ništa ni od toga.

Elon Musk Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Muskovi tvitovi često imaju značajan utjecaj na cijenu kriptovaluta. Naprimjer, bitcoin je snažno porastao kada je na Twitteru napisao da će Tesla nastaviti prihvaćati bitcoin nakon što postane ekološki prihvatljiviji.

Analitičari su suzdržani prema reakcijama malih investitora na Muskove objave.

'Kao što smo vidjeli s dogecoinom, a sada i shiba inuom, tvitovi magnata poput Elona Muska kontroliraju uspon i pad digitalne imovine', izjavio je za Yahoo! Finance Michael Kamerman, izvršni direktor Skillinga.

'Društveni mediji i financijski influenceri izvrsni su u kontekstu uvođenja u koncept kriptovaluta, ali investitori moraju prosuđivati izvan zabave koja se događa online i sami dublje zagledati u kriptovalute prije nego što donesu bilo kakvu odluku', zaključuje Kamerman.