nova tehnologija

Hoćemo li uskoro reći zbogom radijatorima? Testiraju se električne infracrvene tapete koje daju toplinu kao Sunce

08.02.2023 u 22:27

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji oko 23 milijuna domova spojeno je na plinsku mrežu. Vladajući to žele promijeniti i plan je da se do 2035. postupno uklone svi plinski bojleri u sklopu nastojanja da se smanji emisija stakleničkih plinova. Jedna od alternativa plinskom grijanju su električne infracrvene tapete

Nova tehnologija isprobava se u socijalnim stanovima u gradu Hullu, kao i u pojedinim zgradama u Walesu.

Osim što im ne treba plin, električne tapete ne isušuju zrak kao obični radijatori i stvara se manje plijesni na zidovima, piše BBC. Tapete imaju dvije bakrene trake sa svake strane i sloj grafena koji, kad se napaja električnom energijom, emitira infracrveno zračenje, što je poput topline koju stvara Sunce.

Grafen je materijal koji se sastoji isključivo od ugljika i debljine je jednog atoma. Ima veliku električnu vodljivost, što su prvi otkrili istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru.

Radijatori u sustavu klasičnog centralnog grijanja zagrijavaju prostorije takozvanim konvekcijskim grijanjem, odnosno zagrijavanjem zraka u prostorijama koji zatim cirkulira. Električne infracrvene tapete zagrijavaju čvrste predmete u prostoriji, uključujući ljude, i to u rasponu od dva do tri metra.

Izvor: tportal.hr

Je li ovo potencijalno zeleniji i jeftiniji način grijanja domova? Tina Fawcett s Instituta za promjenu okoliša Sveučilišta u Oxfordu nije tako sigurna.

'Sigurno bi to moglo biti zelenije, pogotovo jer koristimo sve više obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije. Ali mislim da bi tekući troškovi mogli biti prilično visoki, jer struja košta tri do četiri puta više od plina', kaže Fawcett. Ona smatra da su dizalice topline na zrak učinkovitiji način korištenja električne energije za grijanje.

Međutim toplinske pumpe imaju veće početne troškove od električnih tapeta i nije ih uvijek jednostavno postaviti.

Grijanje Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

Prema izračunu tvrtke Nexgen Heating, britanskom proizvođaču infracrvenih tapeta, postavljanje tapeta u dom s tri spavaće sobe koštalo bi oko 4500 eura. Međutim, moraju se uzeti u obzir troškovi uklanjanja postojećeg sustava centralnog grijanja i ulaganja u električni grijač za toplu vodu.

Za usporedbu, prema drugoj računici, ugradnja toplinske pumpe, tj. dizalice topline košta u prosjeku oko 9000 eura, ali više od polovice tog iznosa potporama pokriva država.