IZAZOVNA GODINA

Ekonomski stručnjak: 'Globalno gospodarstvo ulazi u desetljeće niskog rasta. No imamo i razloga za optimizam...'

28.12.2022 u 21:29

Bionic
Reading

Globalno gospodarstvo vjerojatno se suočava s desetljećem usporenog rasta, smatra Daniel Lacalle, autor i glavni ekonomist Tressis Gestiona. Gospodarstva diljem svijeta bore se s velikim šokovima – od ruske invazije na Ukrajinu do kineskih mjera nulte epidemije covida – koji su doveli do skoka inflacije i oslabili aktivnosti

Međunarodni monetarni fond sada predviđa da će se rast globalnog BDP-a usporiti sa šest posto u 2021. na 3,2 posto u 2022. i 2,7 posto u 2023. Fond je to opisao kao 'najslabiji profil rasta od 2001. osim globalne financijske krize i akutne faze pandemije covida-19'. U međuvremenu se predviđa da će globalna inflacija porasti sa 4,7 posto u 2021. na 8,8 posto ove godine, prije nego što padne na 6,5 posto u 2023. i na 4,1 posto do 2024., ostajući iznad ciljanih razina za mnoge velike središnje banke.

Kina je u utorak pružila utjehu ekonomistima i tržišnim sudionicima, kad je ukinula karantenu za putnike koji dolaze u Kinu – simbolizirajući kraj politike nulte zaraze covidom koju je držala gotovo tri godine. Govoreći za CNBC-jev 'Squawk Box Europ' u utorak, Lacalle je rekao da je potencijal za potpuno ponovno otvaranje kineskog gospodarstva 'najveća pozitiva' koju tržišta mogu očekivati za 2023. 'Gledali smo vrlo mračnu sliku za kinesko gospodarstvo, koje je bitno ne samo za rast ostatka svijeta, već posebno za Latinsku Ameriku i Afriku', rekao je.

'Ponovno otvaranje kineskog gospodarstva zasigurno će značajno potaknuti rast u cijelom svijetu, ali također – i mislim da je to vrlo važan čimbenik – njemački izvoznici, francuski izvoznici osjetili su udar izolacije i slabljenje profitnog okruženja u Kini, a ovo će sigurno puno pomoći', dodao je Lacalle.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, sugerirao je da se ovaj poticaj još dugo neće približiti razinama rasta u godinama prije pandemije. 'Mislim da ćemo vjerojatno prijeći u desetljeće vrlo, vrlo slabog rasta u kojem će razvijena gospodarstva biti sretna s rastom od jedan posto godišnje, ako ga uspiju postići, a što je veća žalost nego sve ostalo s povišenim razinama inflacije', rekao je Lacalle. 'Mislim da proživljavamo negativnu reakciju golemih paketa poticaja koji su implementirani 2020. i 2021. To nije donijelo potencijalni rast kakav su mnogi ekonomisti očekivali', dodao je.

Ipak, unatoč mračnim izgledima, istaknuo je kako krize nema na pomolu. 'Mislim da tržišta počinju cijeniti to okruženje u kojem situacija na globalnoj razini nije na visokoj razini rasta i gospodarskog razvoja, jer je istovremena takva da izbjegava financijsku krizu, a ako se to dogodi, to je svakako pozitivno', zaključio je.