strateški prioriteti

EBRD predstavila novu strategiju za Hrvatsku, evo što joj je važno

17.11.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je novu strategiju za Hrvatsku. Odobrila ju je Uprava EBRD-a ovoga lipnja, a njome se određuju prioriteti djelovanja Banke u Hrvatskoj od 2017. do 2012. godine

U cilju ostvarivanja održivog rasta naglasak će se stavljati na strateške prioritete, a to su potpora konkurentnosti privatnog sektora, produbljavanje financijskih tržišta radi šireg pristupa sredstvima s naglaskom na razvoj tržišta kapitala te promicanje komercijalizacije javnih poduzeća, uključujući poboljšanje korporativnog upravljanja i podupiranja privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu.

'Pozdravljamo kontinuiranu prisutnost EBRD-a u Hrvatskoj. Banka je važan partner za našu zemlju, ne samo kao ulagač već i kao partner pri razvoju brojnih inicijativa', rekla je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Mininstarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Nova strategija EBRD-a za Hrvatsku, priopćili su iz ove banke, naglasak stavlja ne nekoliko strateških prioriteta.

'Potpora konkurentnosti privatnog sektora poticanjem inovacija, poslovne i resursne učinkovitosti, kao i unaprjeđenja poslovne klime i ekonomske uključenosti. Banka će i dalje podupirati veće domaće tvrtke te mala i srednja poduzeća koja žele uvesti suvremenu poslovnu i upravljačku praksu. EBRD će također nastaviti podupirati izravna strana ulaganja koja donose prijenos tehnologije, a domaćem gospodarstvu omogućuju uključivanje u globalne lance vrijednosti. Glavno težište strateškog dijaloga na tom području bit će jačanje institucionalnog okruženja koje pogoduje inovacijama i jačanju otpornosti gospodarstva na vanjske šokove', ističu iz EBRD-a te nastavljaju:

'Produbljivanje financijskih tržišta radi šireg pristupa sredstvima, s naglaskom na razvoj tržišta kapitala. Banka će nastaviti s dugoročnim financiranjem domaćih tvrtki, kako izravno tako i posredstvom partnerskih financijskih institucija, pri čemu će se financiranje, kad god je moguće, provoditi u kombinaciji s prijenosom poslovnih vještina i znanja. EBRD će pripomoći ostvarivanju veće raznolikosti izvora sredstava te će nastaviti pružati savjetodavne usluge. U skladu s ciljevima Europske komisije iz njene inicijative za Uniju tržišta kapitala (CMU), Banka će staviti naglasak na razvoj domaćih tržišta kapitala i integraciju hrvatskog financijskog sektora u globalna financijska tržišta', ali i:

'Promicanje komercijalizacije javnih poduzeća, uključujući poboljšanje korporativnog upravljanja i podupiranje privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu. Banka će surađivati s Vladom kako bi se ubrzao proces preustroja javnih poduzeća kroz promicanje komercijalizacije i većeg sudjelovanje privatnog sektora, unaprjeđivanje korporativnog upravljanja, kao i provedbu programa financijskog i poslovnog poboljšanja s fokusom na energetsku i resursnu učinkovitost'.

Za Vedranu Jelušić Kašić, direktoricu EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju nova strategija je važan dokument kojim se određuju parametri njihovih aktivnosti u Hrvatskoj.

'U bliskoj suradnji s Vladom i hrvatskim tvrtkama analizirali smo stanje u gospodarstvu te definirali područja u kojima će nastavak aktivnosti EBRD-a doprinjeti održivom razvoju hrvatskog gospodarstva', poručila je ona.

Prvi projekt u Hrvatskoj EBRD je potpisao 1994. godine, a do danas je kroz 197 projekta u Hrvatskoj uložio više od 3,6 milijardi eura. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva s naglaskom na infrastrukturu, korporativni sektor, financijske institucije i energetiku.

Helena Schweiger, viša ekonomistica EBRD-a, predstavila je najvažnije zaključke nedavno provedenih istraživanja o održivom rastu u srednje razvijenim zemljama te je najavila skoru objavu godišnjeg Tranzicijskog izvješća EBRD-a. Peter Tabak, vodeći ekonomist EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Rusiju, prezentirao je najnovije prognoze EBRD-a za Hrvatsku te naveo kako Banka u 2017. godini očekuje snažan rast gospodarstva od 2,9 posto. To je gotovo ista razina rasta kao i 2016. godine kada je hrvatsko gospodarstvo raslo po stopi od 3,0 posto. Za 2018. godinu EBRD prognozira usporavanje rasta na 2,6 posto, koji će biti vođen uglavnom domaćom potražnjom.