PRESUDA LUKI ČARAPOVIĆU

Dvije godine zatvora predsjedniku inženjerske komore

Bionic
Reading

Općinski sud u Slavonskom Brodu osudio je predsjednika Hrvatske komore inženjera strojarstva Luku Čarapovića na dvije godine zatvora zbog kaznenog djela sigurnosti platnog prometa i poslovanja

Prema donesenoj nepravomoćnoj presudi, Čarapović je osuđen na bezuvjetnu kaznu u trajanju od dvije godine zatvora i obvezu naknade štete tvrtki Đuro Đaković Aparati d.d. u visini od približno 3,5 milijuna kuna. Zanimljivo je da se i odvjetničkom društvu Suić, Lovrić & Klobučar iz Zagreba također oduzima nezakonito stečena imovinska korist u toj istoj vrijednosti.

Široj stručnoj javnosti Čarapović je postao poznat 2007. godine, kada se kandidirao za predsjednika Razreda inženjera strojarstva u okviru Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu. Programom, u kojem je dominiralo menadžersko iskustvo kao direktora Đuro Đaković Aparata d.d. i nizom ideja zadobio je povjerenje prisutnih. No uskoro je uslijedilo prvo razočarenje.

Kako su pisali neki dnevni listovi, 28. prosinca 2008. godine Čarapović se našao u središtu afere. Naime, prema Večernjem listu, Čarapovića se kao bivšeg direktora tvrtke ĐĐ Aparati d.d. dovodilo u vezu sa sumnjivim presudama Visokog trgovačkog suda u sporu koji je tvrtka vodila s Ministarstvom obrane. Prema tadašnjem pisanju, ĐĐ Aparati d.d. i Odvjetničko društvo Suić, Lovrić & Klobučar sklopili su ugovor prema kojem je, za ugovorenu naknadu od 30 posto odvjetnicima, presuda trebala postati pravomoćna u roku od šest mjeseci, što se zaista dogodilo.

Na temelju takve presude, i Visoki trgovački sud RH je sudio u korist ĐĐ Aparata d.d. koji su od države uspjeli naplatili 2,44 milijuna kuna glavnice, odnosno 6 milijuna kuna s kamatama (na osnovi čega je odvjetnicima isplaćeno 2 milijuna kuna). Ipak, Državno odvjetništvo zatražilo je reviziju na Vrhovnom sudu i presuda je poništena.

Kada su ĐĐ Aparati d.d. morali vratiti novac, ispostavilo se da je 30 posto isplaćeno odvjetnicima pa je protiv Čarapovića kao direktora tvrtke na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu pokrenut istražni postupak zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U vezi s neuobičajeno brzo donesenom prvostupanjskom presudom u korist ĐĐ Aparata d.d. također se vodila interna istraga na Visokom trgovačkom sudu. Također, u to vrijeme sve su češće bile pritužbe na čelništvo RIS-a (među kojima i na njegovog predsjednika) zbog netransparentnog sustava bodovanja pojedinih skupova za stručno usavršavanje članova RIS-a.