POTRESI U UHPA-I

Dvadeset agencija se ispisalo iz strukovne udruge, za Žgombu to nije problem

20.01.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Nezadovoljni radom Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), 20-ak agencija ispisalo se početkom godine iz članstva najavljujući mogućnost osnivanja nove udruge, no predsjednik UHPA-e Boris Žgomba to ne smatra upitnim za rad i opstanak UHPA-e.

O ispisu članica izvijestili su u srijedu iz inicijative UHPA-e za promjene čiji koordinator Marino Jakovčević Martinov to označava i 'kolektivnim izlaskom članica iz UHPA-e' dodajući da su članice svoje ispisnice poslale UHPA-i.

Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba na to kaže kako ispisnice još nisu stigle. "Ne mogu komentirati nešto što se još nije desilo, jer još nismo dobili ispisnice, a iako žalimo za tim ako su nezadovoljni radom UHPA-e, možda je bolje da svoje interese i želje pokušaju ostvariti negdje drugdje", kaže Žgomba.

Naglašava da UHPA-i i nakon najnovijeg vala istupanja iz članstva još ima velik broj članica, oko 240, poručujući da "to ne dovodi u pitanje rad Udruge niti je to problem, jer redovito imamo situaciju da članice iz raznih razloga godišnje izlaze i ulaze u članstvo".

"UHPA nastavlja dalje, završavamo proces traženja voditelja ureda u Zagrebu i nema nekih većih problema", kaže Žgomba koji je na zadnjoj izbornoj skupštini UHPA-e 22. rujna prošle godine iznova dano povjerenje za predsjednika čime zapravo nastavlja svoj drugi mandat na čelu te udruge do ožujka 2017.

Posve drukčije od Žgombe, o načinu rada Udruge misle u UHPA-inoj inicijativi za promjene. "Neke od agencija koje su se ispisale članice su Udruge više od 20 godina, a u zadnje dvije godine članstvo je napustilo oko 25 posto članica, što nije baš zanemarivo", kaže koordinator Martinov iznoseći i podatke da je u prosincu 2014. članica bilo 289, a početkom siječnja ove godine 240, uz tendenciju da još neki istupe što ocjenjuje stalnim 'osipanjem' članstva suprotno Žgombinim izjavama.

Kao razloge izlaska iz UHPA-e članice koje su se ispisale najčešće navode netransparentnost poslovanja, koja unatoč dvogodišnjim upozoravanjima na taj problem nije poboljšana, a nezadovoljne su i neusmjerenošću Udruge prema svakodnevnim problemima agencija u poslovanju, čemu u prilog idu i podaci da gotovo 50 posto svih turističkih agencija u Hrvatskoj iskazuje gubitak u poslovanju.

"Na žalost gubici su tu, kao i visoka porezna stopa na agencijske usluge, a vodstvo Udruge na čelu sa Žgombom i dalje slijedi netransparentno poslovanje ignorirajući upite članica okupljenih u Inicijativi za promjene i mnogih drugih", kaže Martinov podsjećajući da ni tri održane skupštine UHPA-e od listopada 2014. do kraja 2015. nisu umanjile niti riješile to nezadovoljstvo.

"Iako smo imali mišljenja Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba da su te Skupštine ništavne zbog nevjerodostojnosti izvješća Verifikacijske komisije o ukupnom broju članova Udruge i upitnog kvoruma za odlučivanje, a ni Upravni odbor nije izvijestio članstvo o ovom izvršenom nadzoru i rezultatima provedenog nadzora, ipak su nastavili rad, a Žgomba je u svim tim previranjima svaki put ostajao predsjednik Udruge", kaže Martinov.

Iznosi i niz drugih podataka iz 'kronologije slučaja UHPA', ističući spornim i što vodstvo UHPA-e nikada nije dalo na uvid poslovnu i financijsku dokumentaciju, kao i to što je bivši direktor UHPA-e Željko Trezner odlukom Upravnog odbora na istoj sjednici na kojoj je dao ostavku na to mjesto postao savjetnikom Upravnog odbora bez naknade, ali i nadalje s ovlastima direktora udruge za što nema statutarnog uporišta.