SJEDNICA vlade

Uljanik pred kolapsom, zadnja šansa državna garancija za kredit od 96 milijuna eura

11.01.2018 u 09:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak rekao je kako će se zbog graničnog spora sa Slovenijom sredinom veljače sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. 'Tada ćemo još jednom imati priliku izložiti našu jasnu poziciju da odgovorno i izbjegavajući jednostrane poteze težimo rješenju tog pitanja', rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković rekao je i kako je na sastanku Posebnog stručnog povjerenstva za reformu školstva, koji je prethodio sjednici Vlade, usuglašen akcijski plan koji će u ponedjeljak biti upućen u javnu raspravu, te je najavio natječaj za izbor članova Ekspertne radne skupine.

'Vjerujem da ćemo za dva do tri mjeseca imati tim Ekspertne radne skupine, a eksperimentalna faza novog kurikuluma krenut će početkom školske godine 2018./2019.', rekao je Plenković.

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je da će najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se zbog te potpore neće morati platiti iznositi 300 tisuća eura, odnosno da će se državne potpore kretati između 50 tisuća eura za studije izvodivosti i 300 tisuća eura za temeljna istraživanja. 

Vlada je usvojila uredbu o načinu izračuna posebnog poreza na motorna vozila. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako će uredba o novoj visini trošarina na vozila stupiti na snagu već sutra.

Ministar Marić rekao je kako će trošarine na automobile u prosjeku pojeftiniti za 32 posto.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Premijer Andrej Plenković svoje ministre izvjestio je o sadržaju svih sjednica Europskog vijeća - sastanaka šefova vlada i država članica Europske unije - održanih tijekom 2017. godine.

'Kvalitetno smo poziconirali Hrvatsku, izložili naše stavove i sudjelovali u svim bitnim aspektima o kojima se u 2017. godini raspravljalo na razini Europske unije', naglasio je predsjednik Vlade.

Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje kompanije Uljanik Brodogradilište radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije.

Bez davanja državnog jamstva za kredit do 96 milijuna eura, objasnili su u Vladi, brodogradilištu iz Pule prijetila bi gotovo sigurna propast. No, kako bi Uljanik uopće dobio državnu otporu, Europska komisija prije toga mora dati 'zeleno svijetlo' za provođenje sanacije i restrukturiranja pulskog brodogradilišta.

Kredit koji (i ako) Uljanik dobije na konto državnog jamstva morat će vratiti za najviše šest mjeseci ili će u tom periodu pulsko brodogradilište morat pronaći strateškog partnera. 

'Vlada je ovom odlukom pružila ruku Uljaniku, ali najveća odgovornost je, naravno, na ljudima koji vode tu kompaniju', rekao je premijer Andrej Plenković.