IVICA TODORIĆ:

'Dužan sam šest milijardi kuna, ali to sam uložio u hrvatsku poljoprivredu'

08.06.2016 u 15:47

Bionic
Reading

U prostorima tvornice Vinka u Vinkovcima u srijedu je potpisan ugovor o suradnji između Agrokora i belgijske Ardo grupe. Ugovor su potpisali Ivica Todorić, predsjednik koncerna Agrokor, i Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo

Potpisani ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka. Glavni cilj ove joint venture suradnje je to da Vinka postane vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi.

Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja će se u narednom periodu učetverostručiti i s postojećih 15.000 tona podići na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti velik broj novih radnih mjesta. Todorić je pojasnio kako se u Vinki moglo otvoriti i do tisuću novih radnih mjesta:

'Agrokor je u Vinku dosada uložio gotovo 200 milijuna kuna, a restrukturirali smo kompaniju financijski i poslovno. Naš plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju s 300 kooperanata, čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje.'

Komentirajući ulaganja u poljoprivredu, Todorić je kazao kako je dužan šest milijardi kuna, nokako je taj novac uložen u Hrvatsku, zbog čega je Agrokor najveći proizvođač svega.

'Ovo je prilika da Hrvatska pokrene novu proizvodnju i izvoz, bila je to prilika koju Agrokor nije mogao propustiti. Nadamo se novom investicijskom zamahu', rekao je šef Agrokora, uz opasku kako suradnja njegove tvrtke i Ardoa za Slavoniju otvara niz drugih poslovnih prilika.

Vinka je jedina tvornica u Hrvatskoj koja zamrzava povrće te domaćim proizvodom pokriva taj dio tržišta.

Ardo grupa godišnje prodaje 762.000 tona zamrznute robe

S prometom od 841 milijun eura u 2015. i 3800 zaposlenika, Ardo grupa, koja je u obiteljskom vlasništvu (čije se sjedište nalazi u mjestu Ardooie, Belgija), europski je lider u proizvodnji svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja i voća za maloprodaju, ugostiteljstvo i industriju.

Danas Ardo grupa ima 20 proizvodnih, distribucijskih i pakirnih jedinica u osam europskih zemalja, a prodaje 762.000 tona svježe smrznutog povrća, začinskog bilja, voća, tjestenine i riže u svijetu.