BEZ DLAKE NA JEZIKU

Kolakušić: Žele da šutim jer se Ovršni zakon može izmijeniti za nekoliko dana

29.01.2018 u 09:37

Bionic
Reading

Sudac Mislav Kolakušić žalio se na odluku sudačkog vijeća Visokog trgovačkog suda o kršenju sudačke etike istupima u medijima.

Na upit krije li se iza toga opasnost od ušutkivanja sudaca, kaže da je to osnovna svrha.

'Ako vas osude, može li to biti povod i za stegovnu kaznu? Stegovno djelo je i narušavanje ugleda suda, a zato je predsjednik suda pokrenuo postupak. Dakle, 1+1+1=3, a ne 1,11 kako se to želi prikazati. Najstrašnije je što je, iako sam tražio javnu sjednicu, što je temeljni pravni standard modernih demokracija, sudačko vijeće odlučilo sve odraditi u tajnosti', kazao je u razgovoru za Večernji list.

Upitan da prokomentira tvrdnju sudačkog Vijeća, prema kojem je neargumentirano optužio zakonodavnu vlast, jer je rekao kako su 'zakoni pisani da bi netko zaradio, a građani sve to plate' kazao je da je 'u zahtjevu za povredu Kodeksa uočljiva je povezanost zagovornika Linićevih predstečajnih nagodbi koji je podnio zahtjev protiv mene i lista kojem je u predstečajnom postupku temeljem nepostojećih potraživanja od 1,3 milijarde kuna potezom pera otpisan dug prema proračunu i dobavljačima'.

  • +9
Mislav Kolakušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Povodom mojih stručnih istupa predstečajni zakon je izmijenjen tri puta i nakon dvije godine stavljen izvan snage. Očito me se želi ušutkati jer smatram da je Ovršni zakon moguće izmijeniti za nekoliko dana, a ne godina, te da dužnici trebaju platiti samo dug, a ne i izmišljene troškove na kojima se bogati uski krug pojedinaca. Kao i zato što govorim da će lex Agrokor građane koštati milijarde kuna', kazao je Kolakušić.