EMIRAT U PROBLEMIMA

Dubai traži odgodu otplate dugova

26.11.2009 u 15:02

Bionic
Reading

Vodeća državna investicijska tvrtka emirata Dubai zatražila je šestomjesečnu odgodu plaćanja dugova, potaknuvši sumnje u financijsku stabilnost toga emirata nakon godina snažnog rasta

Tvrtka Dubai World, čiji ukupni dug doseže vrijednost od 59 milijardi dolara, zatražila je od kreditora odgodu otplate dugova do svibnja iduće godine.

Dubai World teško je pogođen svjetskom kreditnom krizom i recesijom a za pomoćnika u financijskom preustroju odabrao je globalnu konzultantsko-revizorsku tvrtku Deloitte.

Sljedećeg mjeseca trebao je otplatiti iznos od 3,5 milijardi dolara.

Zahtjev za odgodom otplate nagnao je vodeće svjetske rejting agencije Standard & Poor's i Moody's na snižavanje rejtinga nizu državnih tvrtki u emiratu Dubai.

Nakon šest godina snažnog rasta, gospodarstvo Dubaija, jednog od sedam emirata u sastavu Ujedinjenih Arapskih emirata, bilježi od druge polovine 2008. pad aktivnosti, što je dovelo i do snažnog pada cijena nekretnina.

Analitičari upozoravaju da vlada Dubaija sada plaća cijenu gospodarskog modela koji se temelji na priljevu inozemnog kapitala i megalomanskim građevinskim projektima.